DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN... Hanny

37 Museum Arnhem
Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie. Bekijk de video van Hanny en haar ‘Woudsterweg bij Oranjewoud’ (1912) van Jan Mankes.

Jan Mankes is bekend geworden met zijn ingetogen schilderijen van landschappen, portretten, stillevens en dieren. Ook maakte hij veel houtsnedes en etsen, waarmee hij veel succes had. Door ziektes, hij had eerst tbc en later de Spaanse griep, is hij jong gestorven en heeft hij eigenlijk maar tien jaar als kunstenaar kunnen werken. Toch zijn er wel bijna tweehonderd schilderijen van hem bekend en tientallen houtsnedes, litho’s en etsen.

Mankes was zeer bijziend. Dat betekent dat hij veraf nauwelijks scherp kon zien. Zijn schilderijen van landschappen hebben vaak zachte tonen die in elkaar overvloeien. Dat spreekt veel mensen aan.

Dit schilderij maakte hij in februari 1912. Het laat de omgeving zien van Heerenveen in Zuid-Oost Friesland, vlakbij De Knijpe, waar hij woonde. In 1916 verhuisde hij met zijn vrouw Annie Zernike (de eerste vrouwelijke dominee in Nederland) naar Eerbeek in Gelderland. Hier overleed hij op 23 april 1920.

Museum Arnhem heeft 23 schilderijen en 31 werken op papier van Jan Mankes.

Video credits

  • Met speciale dank aan: Barbara de Baare, Omroep Gelderland
  • Bezoekers van Museum Arnhem: Jan, Hanny, Maria, Co, Astrid, Magda, Tobias, Liesbeth, Ellen, Laurens
Meer info

1 series

  • DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN...

    Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie.