DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN… Astrid

Museum Arnhem
Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie. Bekijk de video van Astrid en haar ‘Jonge witte geit’ (1914) van Jan Mankes.

Jan Mankes is bekend geworden met zijn ingetogen schilderijen van landschappen, portretten, stillevens en dieren. Ook maakte hij veel houtsnedes en etsen, waarmee hij veel succes had. Door ziektes, hij had eerst tbc en later de Spaanse griep, is hij jong gestorven en heeft hij eigenlijk maar tien jaar als kunstenaar kunnen werken. Toch zijn er wel bijna tweehonderd schilderijen van hem bekend en tientallen houtsnedes, litho’s en etsen.

Mankes was zelf heel tevreden over dit schilderij, waarop de witte geit sterk afsteekt tegen een donkere waterpartij. Het draagt de sfeer van een heldere maannacht. Het doek werd snel verkocht, maar ook weer spoedig doorverkocht. Men vond het ook wat ‘treurigs’ hebben. Maar vanaf 1918 kreeg het een vaste plek in de eetkamer van landgoed Thedinghsweert bij Tiel als eerste van een verzameling schilderijen van Mankes die daar door de familie Van Beuningen bij elkaar werd gebracht. Deze collectie is al bijna vijftig jaar eigendom van Museum Arnhem.

Museum Arnhem heeft 23 schilderijen van Jan Mankes in de collectie en ook een mooie verzameling van zijn grafische werk.

Video credits

  • Met speciale dank aan: Barbara de Baare, Omroep Gelderland
  • Bezoekers van Museum Arnhem: Jan, Hanny, Maria, Co, Astrid, Magda, Tobias, Liesbeth, Ellen, Laurens
Meer info

1 series

  • DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN...

    Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie.