De Ploeg 1918-1928 – een explosie van kleur

1594 Groninger Museum
In 2018 is het 100 jaar geleden dat kunstenaarsvereniging De Ploeg werd opgericht. Om dit te vieren organiseerde het Groninger Museum de tentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 én werd de film De Ploeg 1918-1928 opnieuw uitgebracht.

In de vernieuwde film van Stichting Beeldlijn zie je unieke archiefbeelden over De Ploegkunstenaars in hun meest interessante periode.

NRC Handelsblad schreef over de film: … prachtige archiefbeelden, gecombineerd met foto’s en documenten uit de jaren twintig.

Het Groninger Museum organiseerde de jubileumexpositie Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 (25 mei – 4 november 2018).

In 1918 wordt De Groninger Kunstkring de Ploeg opgericht. Bekende kunstenaars als Hendrik Nicolaas Werkman, Jan van der Zee, Johan Dijkstra, Wobbe Alkema en Jan Wiegers geven vorm, kleur en inhoud aan het Groninger expressionisme. Daarnaast worden belangrijke Ploegkunstenaars als Jan Altink, George Martens, Job Hansen en Jan Jordens gepresenteerd in hun meest interessante periode. Jan Wiegers gaf met zijn aan Kirchner ontleende expressionisme de aanzet tot vernieuwingen in Groningen. In het Ploegpaviljoen van het Groninger Museum worden met grote regelmaat tentoonstellingen gehouden over deze invloedrijke groep.

Video credits

De film van Buddy Hermans (Stichting Beeldlijn) uit 1998 is gerestaureerd, heeft een andere vormgeving en ondertitels in het Nederlands, Engels en Duits gekregen.

  • Duur: 50 minuten Regie:
  • Buddy Hermans
  • Research: Cees Hofsteenge
Koop tickets