De mystieke geboorte van Rotterdam

00:05:01 33 Museum Boijmans Van Beuningen
Tijdens de tentoonstelling 'Fra Bartolommeo - een Goddelijke Renaissance' in Museum Boijmans van Beuningen, werkte kunstenaar Iwan Smit (1989) aan een hedendaagse tegenhanger. In een atelier ín de tentoonstellingen werkte hij er aan. Bekijk hier hoe dat ging!
Fra Bartolommeo

Fra Bartolommeo (1473-1517) was een van de grote meesters van de Florentijnse Hoogrenaissance, een stijlperiode die gekenmerkt wordt door harmonieuze composities met monumentale, op de klassieke kunst geïnspireerde figuren. Hij bereidde zijn religieuze schilderijen altijd zorgvuldig voor, met getekende studies van composities, afzonderlijke figuren en draperieën.

Meer over de kunstenaar

Zoals het schilderij van Fra Bartolommeo een eerbetoon was aan de stad Florence, is het schilderij van Iwan Smit een eerbetoon aan de multiculturele havenstad Rotterdam.

"Leeuwen kijken toe wanneer de heilige moeder het water schenkt waaruit de Rotte ontstaat, een bron van leven waar kort daarop de naam Rotterdam zal galmen. Steen, staal, vuur, en glas, het nieuwe hart dat zich ontvouwt" - Rotterdam, Frederique Spigt (2000) 

"Een plek waar verleden, heden, en toekomst hand in hand gaan. Erasmus en de god der rivieren besluiten dat vrijheid en tolerantie het fundament voor de samenleving vormen en maken het hier tot thuishaven. Hier, waar Laurentius uit de vlammen van het bombardement herrijst om zijn stad grootser dan ooit te laten wederkeren" - Lotgenoten, Jules Deelder (2015)

"Adem, loop, en gaat heen, het lot dat we delen laat niemand alleen" - Breathe Walk Die, Ugo Rondinone (2014)

Koop tickets