De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoon- stelling

249 Dordrechts Museum
Dit reusachtige werk van Jan van der Ploeg werd speciaal op locatie gemaakt voor de Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling. Het werd na een spannende rit door de stad bevestigd aan de gevel van het Dordrechts Museum.

 

Schilderkunst is een krachtig medium. Met nieuwe middelen en motieven – en door zich te verbinden met andere media – geeft ze uitdrukking aan deze tijd. Door oude genres nieuw leven in te blazen, weet de schilderkunst nog altijd een kritisch kunstpubliek te raken. De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling – nu te zien in het Dordrechts Museum – laat zien dat het schilderen nog altijd actueel en springlevend is.

Maar liefst 28 Nederlandse schilders uit verschillende generaties tonen een selectie van hun meest recente werk. Van gevestigde namen tot relatief onbekende kunstenaars. Dat levert een divers en boeiend beeld op van de Nederlandse schilderkunst van nu. Een aantal kunstenaars maakt wandschilderingen op prominente plekken binnen en buiten het museum.

Knipoog
De titel van de tentoonstelling verwijst naar een schilderij van René Daniëls The Most Contemporary Picture Show (1983). Een eerbetoon aan een kunstenaar die belangrijk was voor de herleving van de schilderkunst en met zijn werk generaties na hem weet te inspireren. Het is ook een relativerende knipoog. Deze expositie is geen 'top 28 van de Nederlandse schilderkunst'. Het is een keuze die laat zien wat de hedendaagse schilderkunst in al haar verscheidenheid kan.

Video credits

A film by Jeanne ter Horst

Koop tickets