Ontwerper en kunstenaar Willem Noyons (1956) wordt geïnspireerd door het schilderij Slapende Mars (1629) van de Utrechtse caravaggist Hendrik ter Brugghen. Hij ziet een relatie tussen dit werk en zijn serie glazen helmen.

 

Gefascineerd door de bijzondere schilderijlijst, de helm en vooral de ‘slapende’ pluim op het schilderij van Ter Brugghen maakte hij een nieuw glasontwerp. In de ogen van Noyons is de helm een bijzonder object; hij biedt bescherming, het is een object om mee te pronken, en in deze vorm is het een product uit vervlogen tijden. Door het glas worden deze aspecten versterkt. Het glasontwerp werd door de glasblazers uit Lindava (Tjechië) onder leiding van Noyons uitgevoerd.

Tentoonstelling
Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Dit keer is het de beurt aan makers. Het museum vroeg vijf Utrechtse vakmensen om, vanuit het ambacht dat zij beoefenen, een (kunst)werk uit de collectie van het museum te kiezen. De drukkers van Kapitaal, de glasblazer en ontwerper Willem Noyons, de hoedenmaakster Irene van Vugt, de keramisten van het familiebedrijf Mobach en verfmaker Wim van der Zwan van de ambachtelijke verfmakerij Old Holland vertellen in deze video’s over die keuze in relatie tot het ambacht dat zij beoefenen. De door de makers uitgekozen objecten en de films zijn tot 19 november 2017 te zien in het Centraal Museum.

Video credits

Gefilmd door Robin Datema en Thomas de Vrij van Bad Birds.

Meer info

1 series

  • De makers

    Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Dit keer is het de beurt aan makers.