De makers: Old Holland Classic Colours, verfmakers

00:03:07 484 Centraal Museum
De geschiedenis van de Old Holland Classic Colours, makers van ambachtelijke kunstenaarsverven in het Utrechtse Driebergen, gaat terug tot de zeventiende eeuw, de tijd van de grote schilders uit de Noordelijke Nederlanden. In deze tijd maakten schilders hun verf op ambachtelijke wijze op basis van pigmenten uit mineralen en planten.

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat verfmeester Wim van der Zwan van Old Holland, geïnspireerd wordt door het Groot bloemstuk met keizerskroon (1624) van Roelant Saverij. De enorme verscheidenheid aan kleuren op dit 17de eeuwse olieverfpaneel tonen vakmanschap, ambachtelijke ervaring en technologische kennis. De 17de eeuwse kunstschilder had een veel beperktere keuze in kleuren en pigmenten dan de hedendaagse schilder. Dat maakt het rijke kleurpalet van Groot bloemstuk met keizerskroon niet alleen een feest om naar te kijken, maar toont ook nog eens het enorme vakmanschap van de Hollandse meester Roelant Saverij.

Tentoonstelling
Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Dit keer is het de beurt aan makers. Het museum vroeg vijf Utrechtse vakmensen om, vanuit het ambacht dat zij beoefenen, een (kunst)werk uit de collectie van het museum te kiezen. De drukkers van Kapitaal, de glasblazer en ontwerper Willem Noyons, de hoedenmaakster Irene van Vugt, de keramisten van het familiebedrijf Mobach en verfmaker Wim van der Zwan van de ambachtelijke verfmakerij Old Holland vertellen in deze video’s over die keuze in relatie tot het ambacht dat zij beoefenen.
De door de makers uitgekozen objecten en de films zijn tot 19 november 2017 te zien in het Centraal Museum.

Video credits

Gefilmd door Robin Datema en Thomas de Vrij van Bad Birds.

Meer info

1 series

  • De makers

    Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Dit keer is het de beurt aan makers.