De makers: Kasper Mobach, keramiek

00:02:41 326 Centraal Museum
Vanaf begin jaren zeventig verzamelt het Centraal Museum keramiek van het Utrechtse familiebedrijf Mobach. De verzameling werd in 2000 aanzienlijk uitgebreid, toen voormalig directrice Elizabeth Houtzager het museum een grote schenking deed.

 

Kasper Mobach (1961, vijfde generatie Mobach-keramisten)koos uit de collectie van het museum een werk uit de eigen familiegeschiedenis. De door Kasper gekozen vaas is een samenwerking tussen zijn opa Klaas, die als ‘meesterdraaier’ de vaas vormde, en zijn oom Klaas, die de vaas van de decoratieve glazuur voorzag. Ze hebben respectievelijk 65 en 75 jaar in de fabriek gewerkt. De manier waarop de keramiek wordt gemaakt, gedraaid op de schijf of handgevormd, en de bijzondere glazuren waarmee Mobach werkt, zijn in al die jaren nauwelijks veranderd.

Tentoonstelling
Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Dit keer is het de beurt aan makers. Het museum vroeg vijf Utrechtse vakmensen om, vanuit het ambacht dat zij beoefenen, een (kunst)werk uit de collectie van het museum te kiezen. De drukkers van Kapitaal, de glasblazer en ontwerper Willem Noyons, de hoedenmaakster Irene van Vugt, de keramisten van het familiebedrijf Mobach en verfmaker Wim van der Zwan van de ambachtelijke verfmakerij Old Holland vertellen in deze video’s over die keuze in relatie tot het ambacht dat zij beoefenen.
De door de makers uitgekozen objecten en de films zijn tot 19 november 2017 te zien in het Centraal Museum.

Video credits

Gefilmd door Robin Datema en Thomas de Vrij van Bad Birds.

Meer info

1 series

  • De makers

    Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Dit keer is het de beurt aan makers.