De makers: Kapitaal, zeefdruk

00:04:44 296 Centraal Museum
Kapitaal is in 2012 opgericht als een werkplaats voor creatievelingen in Utrecht. Het is een plek waar je jezelf als maker kunt bekwamen in zeefdruk, risoprint, ets of een andere druktechniek.

 

Carlien Peijsel en Ramon Goedvree van Kapitaal vertellen over een zeefdruk van Bobbi Oskam die gemaakt is in de werkplaats van Kapitaal.

De zeefdruk symboliseert de manier van denken en werken waar zij voor staan: het gaat om het proces van het maken. Door te experimenteren en keihard te werken kwam Oskam tot de uiteindelijke prent die uit bijna twintig lagen bestaat. De makers Pijesel en Goedvree werden in het Centraal Museum geïnspireerd door een klein schetsboekje van Dick Bruna, dat te zien is in het gereconstrueerde Atelier van Dick Bruna. In het schetsboekje vinden zij diezelfde aandacht terug voor het maakproces en de ontwikkeling van de kunstenaar.

Tentoonstelling
Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Dit keer is het de beurt aan makers. Het museum vroeg vijf Utrechtse vakmensen om, vanuit het ambacht dat zij beoefenen, een (kunst)werk uit de collectie van het museum te kiezen. De drukkers van Kapitaal, de glasblazer en ontwerper Willem Noyons, de hoedenmaakster Irene van Vugt, de keramisten van het familiebedrijf Mobach en verfmaker Wim van der Zwan van de ambachtelijke verfmakerij Old Holland vertellen in deze video’s over die keuze in relatie tot het ambacht dat zij beoefenen. De door de makers uitgekozen objecten en de films zijn tot 19 november 2017 te zien in het Centraal Museum.

Video credits

Gefilmd door Robin Datema en Thomas de Vrij van Bad Birds.

Meer info

1 series

  • De makers

    Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Dit keer is het de beurt aan makers.