De makers: Irene van Vugt, hoeden

00:02:42 201 Centraal Museum
Irene van Vugt (1976) wordt in haar werk geïnspireerd door de veren hoeden die rond 1950 gedragen werden. In het depot van het Centraal Museum vond ze een uitbundig en frivool exemplaar. De techniek, de vorm en het kleurgebruik van de hoed zijn kenmerkend voor de inspiratie die zij zoekt voor haar eigen ontwerpen. In deze film vertelt Irene over haar inspiratie en haar ambacht: hoeden maken.

 

Haar kennis van het ambacht van hoeden maken vertaalt Irene naar eigenzinnige, hedendaagse ontwerpen. Ze maakt hoeden die balanceren tussen haar en hoed. De vormen van deze pruikachtige modellen ontstaan niet alleen door ingenieuze patronen, experimenten met materiaal en kleuring, maar ook door de zelfgemaakte hoedenmallen.

Tentoonstelling
Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Dit keer is het de beurt aan makers. Het museum vroeg vijf Utrechtse vakmensen om, vanuit het ambacht dat zij beoefenen, een (kunst)werk uit de collectie van het museum te kiezen. De drukkers van Kapitaal, de glasblazer en ontwerper Willem Noyons, de hoedenmaakster Irene van Vugt, de keramisten van het familiebedrijf Mobach en verfmaker Wim van der Zwan van de ambachtelijke verfmakerij Old Holland vertellen in deze video’s over die keuze in relatie tot het ambacht dat zij beoefenen. De door de makers uitgekozen objecten en de films zijn tot 19 november 2017 te zien in het Centraal Museum.

Video credits

Gefilmd door Robin Datema en Thomas de Vrij van Bad Birds.

Meer info

1 series

  • De makers

    Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Dit keer is het de beurt aan makers.