De keuze van de conservator: Edvard Munch

00:03:11 Museum Boijmans Van Beuningen
Sectorhoofd collectie en onderzoek Jonieke van Es vertelt over haar fascinatie voor het schilderij 'Twee meisjes bij een appelboom' van de Noorse schilder Edvard Munch.

Aankoop door het Boijmans

Het schilderij werd in 1957 werd aangekocht voor de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen door directeur J.C. Ebbinge Wubben. De aankoop is spectaculair te noemen, omdat werken van Munch op dat moment al nauwelijks meer op de markt kwamen. De verwerving kon plaatsvinden dankzij bemiddeling van Johan H. Langaard, de toenmalige directeur van de Oslose Kommunes Kunstsammlinger (sinds 1963 ondergebracht in het Munch Museum), die het grootste deel van Munchs oeuvre beheren.

Plaats van het werk in het oeuvre

'Twee meisjes bij een appelboom' behoort tot een groep werken die is ontstaan in de jaren 1902-1905. Deze schilderijen laten jonge vrouwen en meisjes zien, tegen de achtergrond van een huis en een tuin in Aasgaardstrand, een vissersplaatsje aan de Oslofjord. Hier kocht Munch in 1898 een huis waar hij de zomers doorbracht. Wie deze meisjes zijn, is niet bekend. Munch koos zijn modellen uit de plaatselijke omgeving. Anders dan zijn vroegere werken, werd deze groep al direct heel populair. Ze leidden ertoe dat Edvard Munch van diverse Duitse particulieren de opdracht kreeg tot het schilderen van het portret van hun kinderen. Deze opdrachten zorgden voor inkomsten; dit betekende dat Munchs geldzorgen verminderden.

Restauratie

Het schilderij werd in 1988 gerestaureerd. De hechting van de verf op de linnen ondergrond was slecht, waardoor de verf op diverse plaatsen losliet. Na diverse tests werd besloten het linnen te impregneren met een middel dat de loszittende verf aan zich bindt, waardoor de hechting aan het doek verbetert. Ook werd de rand van het doek gedoubleerd ter versteviging en werd het doek op een nieuw spieraam opgespannen. Het schilderij was voorzien van een vernis, dit vernis was echter niet origineel (Munch verniste zijn schilderijen meestal niet) maar werd tijdens een eerdere behandeling opgebracht. Van Munch is bekend dat hij zijn schilderijen wel buiten plaatste om ze bloot te stellen aan wind, zon, regen en sneeuw. Er zijn echter geen aanwijzingen dat hij dat ook met dit werk heeft gedaan.

Koop tickets