De goddelijke renaissance

00:23:34 117 Museum Boijmans Van Beuningen
Dé tentoonstellingsvideo bij de grote overzichtstentoonstelling over Fra Bartolommeo, meester van de Florentijnse Hoogrenaissance.
Fra Bartolommeo

Fra Bartolommeo (1473-1517) was een van de grote meesters van de Florentijnse Hoogrenaissance, een stijlperiode die gekenmerkt wordt door harmonieuze composities met monumentale, op de klassieke kunst geïnspireerde figuren. Hij bereidde zijn religieuze schilderijen altijd zorgvuldig voor, met getekende studies van composities, afzonderlijke figuren en draperieën.

Meer over de kunstenaar

Fra Bartolommeo (1473–1517) bracht het overgrote deel van zijn leven door in zijn geboortestad Florence. Daar nemen conservator Albert Elen en Chris Fischer, kenner van het oeuvre bij uitstek, je in deze film mee naar toe om je te leiden langs de plaatsen die de belangrijke gebeurtenissen in het leven van de tekenende en schilderende monnik markeren.

Baccio della Porta, zoals Fra Bartolommeo heette voordat hij het klooster in ging, leefde in een politiek gezien turbulente periode waarin de heersende De’ Medici familie uit de stad werd verdreven – en er ook weer terugkeerde. Ook in de kunsten deden zich grootse ontwikkelingen voor. Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rafaël creëerden, met de beelden van de klassieke oudheid in gedachten, haast aanraakbare figuren in een monumentale setting. Fra Bartolommeo heeft ze allemaal gekend. Sterker nog: als hij zich niet had teruggetrokken in het klooster, was hij vermoedelijk al eeuwenlang in één adem samen met deze grote meesters van de Italiaanse Renaissance genoemd.

Fra Bartolommeo. De goddelijke renaissance
15 oktober 2016 - 15 januari 2017
Museum Boijmans Van Beuningen

Video credits

  • Verhaal verteld door Albert Elen & Chris Fischer
  • Eindredactie en script: Els Hoek
  • Acteerwerk, regie en montage door Kuba Szutkowski
  • Camera door Esther de Vries
  • Montage assistenten: Isabel van Schilt & Leonie Knibbe
  • Animatie door Ronald Frey & Marc van Vliet
  • Muziek door Leonie Knibbe; aanvullende muziek Nine Inch Nails – ghosts II & Wouter Siteur – Morning at the Chateau – v 03
Koop tickets