De dag dat ik een kunstwerk werd - Judith van den Berg

Middelheimmuseum
Interactief project van de Nederlandse kunstenaar Judith van den Berg voor Middelheimmuseum, uitgevoerd zomer 2017. “Dag mijnheer, mevrouw, het is vandaag een heel bijzondere dag in het Middelheimmuseum. Het is De dag dat ik een kunstwerk werd. Zal ik u daar iets meer over vertellen?” Zo ongeveer werden bezoekers bij de ingangen van het Middelheimmuseum aangesproken door medewerkers van dit. Vervolgens werden ze uitgenodigd om deel te nemen aan het project.
Judith van den Berg

Judith van den Berg speelt met alles dat wij als vanzelfsprekend aanvaarden. Haar concepten gaan over het kijken en het daarvan bewust worden. Het is als het argeloos wandelen over een trottoir totdat je voet op een scheefliggende tegel stapt.

Meer over de kunstenaar

Bezoekers en medewerkers van het museum werden bij de ingangen van het museum gevraagd een titel te kiezen voor zichzelf. Die titels stonden op kleine metalen bordjes, ongeveer zoals de titelbordjes die in het museum bij de beelden staan.

Titels waren eenvoudig en objectief, vaak afgeleid van veelgebruikte titels van kunstwerken. Bijvoorbeeld Figuur, of Moeder met kind. Elke titel had ook een nummer, waardoor elke titel uniek was en met de bezoeker mee naar huis mocht. Verkrijgbaar in de museumshop van het Middelheimmuseum: boek met foto’s van het project en teksten van Sara Weyns (directeur Middelheimmuseum), Greet Stappaerts (Hoofd publiekswerking) en Judith van den Berg.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning en medewerking van het Middelheimmuseum Antwerpen. Dank aan het CBK Rotterdam voor een aanvullende bijdrage.

 

Video credits

Camera en montage Mario De Munck
Film in opdracht van de dienst publiekswerking van het Middelheimmuseum Antwerpen Muziek: Little Glass Menn (cc) Claud Launching Kai Engel (cc) Sunset http://www.middelheimmuseum.be/nl/activiteit/judith-van-den-berg-de-dag-dat-ik-een-kunstwerk-werd

Meer info