De Beeldenstorm 2: Tuning People

Deze keer is Tuning People aan de beurt in De Beeldenstorm. De vraag aan hen is: welke drie beeldend kunstenaars uit het ARTtube-archief zijn een inspiratie voor jullie als theatermakers?

Op haar reis door Japan kwam Karolien in aanraking met de lichtkunst van James Turrell. Die kennismaking was zo overweldigend voor haar, dat ze zich meteen ook de vraag stelde: hoe kan ik in mijn eigen dansvoorstellingen zo’n belevingswereld creëren? ‘Het licht ontwerpen vind ik altijd het moeilijkste moment tijdens een creatieproces,’ vertelt Karolien. Tot nu toe experimenteerde ze vooral met geluid als decor, zoals in het succesvolle dUB, maar dankzij haar kennismaking met James Turrell wil ze in de toekomst ook de theatrale mogelijkheden van licht onderzoeken.

Karolien Verlinden studeerde dans en choreografie aan de Rotterdamse Dansacademie (CODARTS). Naast haar werk bij Tuning People danste en speelde ze in verschillende producties van Meekers, Keskiespace, Theatergroep Max en Sermoen.

Over Tuning People

Tuning People is een theatergezelschap uit Antwerpen dat sinds 2005 beeldend geluidstheater maakt voor een gevarieerd publiek. Het eigenzinnige collectief bestaat uit artiesten Wannes Deneer (vormgever/ geluidsontwikkelaar), Jef Van gestel (theatermaker/acteur) en Karolien Verlinden (danseres/ choreografe). Met hun absurde en speelse ideeën proberen ze verrassende voorstellingen te maken, zowel binnen het jeugd- als volwassenencircuit. Een voorstelling van Tuning People is als een liefdevol, bizar en fantasierijk cadeau dat je wereld even op zijn kop zet. Ook in Nederland is Tuning People de laatste jaren doorgebroken met producties als Pitsers, dUB, Leeghoofd en Bonte Nacht.

‘Men zegt ons wel eens dat Tuning People altijd theater en beeldende kunst combineert’, zo vertelt Jef Van gestel. Zij zijn dus hét ideale gezelschap om, in navolging van het duo Robbert&Frank/Frank&Robbert ook drie filmpjes te kiezen over beeldende kunst uit het archief van ARTtube. 

Video credits

De Zendelingen

1 series

  • De Beelden storm

    In de reeks De Beeldenstorm vraagt kunstkritiekcollectief De Zendelingen toonaangevende Vlaamse toneelmakers: welke drie beeldend kunstenaars uit het ARTtube-archief zijn een inspiratie voor jullie als theatermakers?