De Beelden storm 3: Guy Cassiers 2

In de Beeldenstorm vraagt Kunstkritiekcollectief De Zendelingen toonaangevende theatermakers de vraag: welke drie beeldend kunstenaars uit het ARTtube-archief zijn een inspiratie voor jullie? In reeks 3: Guy Cassiers over Michelangelo Antonioni.
Michelangelo Antonioni

De Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni groeide met zijn beroemde trilogie L’avventura, La notte en L’eclisse uit tot een van de meest vernieuwende regisseurs van de 20ste eeuw.

Meer over de kunstenaar

‘De films van Michelangelo Antonioni gaan voorbij de taal. Iedereen kwam buiten met een ander verhaal van wat ze hadden gezien. Antonioni durft te deconstrueren, bijvoorbeeld door een geluid in schril contrast zetten met wat je ziet. Ook in mijn voorstellingen probeer ik andere informatie aan te reiken met verschillende disciplines: tekst, geluid, video…'

 

Guy Cassiers (1960) behoort tot de top van de Europese theatermakers. Zijn eigenzinnige theatertaal waarin visuele technologie een geslaagd huwelijk aangaat met passie voor literatuur, wordt in binnen- en buitenland erg gewaardeerd. Hij werkte als regisseur bij het RoTheater in Rotterdam, alvorens in 2006 terug te keren naar Antwerpen om er artistiek leider te worden bij Toneelhuis.

In zijn Triptiek van de macht (Mefisto for ever, Wolfskers en Atropa. De wraak van de vrede) focuste Cassiers op de complexe relaties tussen kunst, politiek en macht. Die thematiek werkte hij verder uit in een drieluik rond De man zonder eigenschappen, de grote roman van Robert Musil. Naast het visuele is ook muziek een steeds belangrijkere rol gaan spelen, zoals in zijn drie operacreaties: House of the Sleeping Beauties, Adam in Ballingschap en Der Ring des Nibelungen.

Guy Cassiers’ groeiende aandacht voor de Europese politieke geschiedenis blijkt eveneens uit projecten als Bloed & rozen, over de macht en de manipulaties van de Kerk, en Duister hart, over het koloniale verleden. Met Katelijne Damen creëerde hij Orlando naar Virginia Woolf. Hij ensceneerde tweemaal Shakespeare: de muziektheatervoorstelling MCBTH en Hamlet vs Hamlet, naar een tekst van Tom Lanoye. Met Caligula van Camus en De welwillenden van Jonathan Littell bracht hij opnieuw twee stukken over machtsmisbruik. Momenteel is Cassiers erg geïnspireerd door verhalen over vluchtelingen: zo ensceneerde hij Grensgeval (Elfriede Jelinek) en Het kleine meisje van meneer Linh (Philippe Claudel).

Video credits

Concept, video & montage: De Zendelingen

Met dank aan: Guy Cassiers, Toneelhuis

1 series

  • De Beelden storm

    In de reeks De Beeldenstorm vraagt kunstkritiekcollectief De Zendelingen toonaangevende Vlaamse toneelmakers: welke drie beeldend kunstenaars uit het ARTtube-archief zijn een inspiratie voor jullie als theatermakers?