De Beelden storm 1: Frank & Robbert 2

0
Het jonge kunstenaarsduo Robbert & Frank en Frank & Robbert bijten het spits af in de nieuwe reeks: De Beeldenstorm. De vraag aan hen: welke drie beeldend kunstenaars uit het ARTtube-archief zijn een inspiratie voor jullie als theatermakers? Aflevering 2: Matisse.
Henri Matisse

Henri Matisse (1869, Frankrijk) was een revolutionaire en invloedrijke kunstenaar uit het begin van de 20e eeuw. Hij is het meest bekend om zijn gebruik van expressieve kleuren en zijn fauvistische stijl.

Meer over de kunstenaar

Meer gelijkenissen met Robbert & Frank, Frank & Robbert zijn er te vinden met het filmpje De Oase van Matisse van het Stedelijk Museum. Zoals Matisse cut-outs maakte van eenvoudige en natuurlijke vormen zoals planten, zo werken Robbert&Frank in hun voorstellingen geregeld met cut-outs van kerstbomen, bloedvlekken of zelfs henzelf. “Slices of time”, noemen ze het effect dat cut-outs hebben. Maar waar Matisse deze knipseltechniek gebruikte om op zoek te gaan naar de essentie, hanteren Frank&Robbert dit eerder als lokmiddel om het over andere thema's te hebben. 

Robbert Goyvaerts en Frank Merx kennen elkaar al van op de middelbare school. Samen vormen ze theatermakerduo Robbert&Frank, al mag je evengoed Frank&Robbert zeggen. Robbert&Frank zijn meer dan enkel de makers van fel gesmaakte theaterproducties als A journey into space en TO BREAK (the window of opportunity). Hun kunstpraktijk is allround: ze creëren videokunst, maken installaties op basis van readymades, creëren performances in de openbare ruimte en presenteren hun producten op designbeurzen.

Ook hun theaterwerk kan je niet klassiek noemen. Eerder dan voor lineair verteltheater te kiezen, bricoleren ze tableaux vivants: kleurrijke en associatieve taferelen waarin ze op absurde en poëtische wijze objecten opvoeren op het toneel. Geen betere beeldenstormers dus om deze reeks mee te openen!

Video credits

De Zendelingen

1 series

  • De Beelden storm

    In de reeks De Beeldenstorm vraagt kunstkritiekcollectief De Zendelingen toonaangevende Vlaamse toneelmakers: welke drie beeldend kunstenaars uit het ARTtube-archief zijn een inspiratie voor jullie als theatermakers?