De Beelden storm 1: Frank & Robbert

00:03:25
Het jonge kunstenaarsduo Robbert & Frank en Frank & Robbert bijten het spits af in de nieuwe reeks: De Beeldenstorm.
Joep van Lieshout / AVL

Atelier Van Lieshout (AVL) is de in 1995 opgerichte studio en werkplaats rond de beeldhouwer Joep van Lieshout, gevestigd in Rotterdam. Het atelier maakte internationaal furore met beelden die op de scheidslijn tussen kunst, design en architectuur en design balanceren.

Meer over de kunstenaar

Robbert Goyvaerts en Frank Merx kennen elkaar al van op de middelbare school. Samen vormen ze Robbert&Frank, al mag je evengoed Frank&Robbert zeggen. De vraag van De Zendelingen is: welke drie beeldend kunstenaars uit het ARTtube-archief zijn een inspiratie voor jullie als theatermakers?

Als eerste filmpje uit het omvangrijke archief van ARTtube kozen ze voor Atelier Van Lieshout. Het werk van Joep van Lieshout balanceert tussen kunst en design, net zoals bij Frank&Robbert het geval is. Nog meer bijzondere parallellen: beide ontwierpen ze ook wapens en munten. Studio Van Lieshout, gevestigd in de haven van Rotterdam, heeft zo’n twintig medewerkers in dienst. Op dit moment kunnen do it yourselvers Robbert&Frank daar alleen nog maar van dromen, maar ze hebben alleszins ook die ambitie.

Al moeten we dit meteen nuanceren, want Robbert&Frank zijn meer dan enkel de makers van fel gesmaakte theaterproducties als A journey into space en TO BREAK (the window of opportunity). Hun kunstpraktijk is allround: ze creëren videokunst, maken installaties op basis van readymades, creëren performances in de openbare ruimte en presenteren hun producten op designbeurzen.

Ook hun theaterwerk kan je niet klassiek noemen. Eerder dan voor lineair verteltheater te kiezen, bricoleren ze tableaux vivants: kleurrijke en associatieve taferelen waarin ze op absurde en poëtische wijze objecten opvoeren op het toneel. Geen betere beeldenstormers dus om deze reeks mee te openen!

Video credits

De Zendelingen

1 series

  • De Beelden storm

    In de reeks De Beeldenstorm vraagt kunstkritiekcollectief De Zendelingen toonaangevende Vlaamse toneelmakers: welke drie beeldend kunstenaars uit het ARTtube-archief zijn een inspiratie voor jullie als theatermakers?