De Ateliers DEBUUT: Lara Almarcegui

00:05:11 929 Gemeentemuseum Den Haag
De werkmethode van Lara Almarcegui (Spanje, 1972) is vergelijkbaar met die van een archeoloog, maar in haar geval houdt zij zich bezig met gebouwen en plekken die nog niet zijn vergaan. Voor het Gemeentemuseum maakte ze nieuw werk, waarbij het museumgebouw het uitgangspunt is.
Klik op de CC knop in de rechterhoek van de video om Nederlandse ondertiteling in te schakelen. 

De Ateliers DEBUUT SERIE is het resultaat van de hechte band die het Gemeentemuseum Den Haag en De Ateliers al lange tijd onderhouden.

Lara Almarcegui (Zaragoza, Spanje, 1972) is de derde in deze reeks solotentoonstellingen van kunstenaars die De Ateliers- hét instituut voor jong talent in de kunst in Nederland - hebben doorlopen. Dit mooie initiatief is mede mogelijk gemaakt door Outset Netherlands en Stichting Niemeijer Fonds. Speciaal voor de Projectenzaal van het Gemeentemuseum maakt Almarcegui nieuw werk, waarbij het museumgebouw het uitgangspunt is.

Almarcegui heeft in nauwe samenwerking met het museum onderzoek gedaan naar de bouwstenen waarmee H.P. Berlage zijn laatste meesterwerk in de jaren ’30 neerzette. Het resultaat ligt nu besloten in de ‘listing’ die vanaf 29 augustus te zien is in de projectenzaal. Daarnaast toont ze ook Buried House, Dallas (2013), een video waarin een huis gesloopt wordt en de resten worden begraven in een groot gat in de grond op dezelfde plek waar het gestaan heeft. Een manier om aan te geven dat alle materialen waar ooit belangrijke plekken mee zijn gecreëerd, van privéhuizen tot kerken, uiteindelijk weer op zullen gaan in de grond om daar bovenop weer nieuwe gebouwen te laten verrijzen die voor volgende generaties en culturen van belang zijn.

De Ateliers DEBUUT SERIE: Lara Almarcegui 
Mogelijk gemaakt door Outset Netherlands 
29 augustus t/m 15 november 2015

Video credits

  • Film door Mr. Frank in opdracht van Gemeentemuseum Den Haag
Koop tickets

1 series

  • De Ateliers DEBUUT

    Eerste museale solotentoonstellingen van aanstormende kunstenaars in Gemeentemuseum Den Haag.