De Ateliers DEBUUT: David Jablonowski

00:04:07 Gemeentemuseum Den Haag
Kunstenaar David Jablonowski geeft zijn werk spannende contrasten door high tech elementen in de natuur te plaatsen en de nieuwste communicatiemiddelen als scanners, projectieschermen en drukplaten te combineren met organische elementen als kleurrijke specerijen en graan.

De Ateliers DEBUUT SERIE is het resultaat van de hechte band die het Gemeentemuseum Den Haag en De Ateliers al lange tijd onderhouden.

Prosumer van David Jablonowski (Bochum, 1982), is de eerste in een nieuwe reeks solotentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag in samenwerking met De Ateliers in Amsterdam, hét instituut voor jong talent in de kunst. Jablonowski past goed bij het streven van het Gemeentemuseum om naast tentoonstellingen die gelieerd zijn aan de collectie klassiek moderne kunst ook datgene te tonen wat nieuw en uitdagend is.

Een Prosumer is een consument en producent in één. Een eigentijds fenomeen; we gebruiken content van het web, maar produceren die content ook zelf. Voor Prosumer maakte David Jablonowski een nieuwe installatie waarin zijn sculpturen bestaande uit onder andere aluminium drukplaten en stenen centraal staan. De bijbehorende projecties tonen beelden uit de natuur, of vingerafdrukken, waardoor een hedendaagse collage ontstaat.

David Jablonowski wordt geprezen om zijn vernuftig spel met uiteenlopende materialen. Hij verwijst vaak naar de rijke kunstgeschiedenis, hoewel zijn werk een zeer eigentijdse uitstraling heeft. Hij geeft zijn werk spannende contrasten door high tech elementen in de natuur te plaatsen en de nieuwste communicatiemiddelen als scanners, projectieschermen en drukplaten te combineren met organische elementen als kleurrijke specerijen en graan. Niet zelden zet hij de toeschouwer op het verkeerde been met materialen die zwaar lijken maar licht zijn of die koud lijken maar warm zijn. Naast nieuwe producten zijn ook archaïsche elementen als oude manuscripten regelmatig in zijn werk terug te vinden. En door zijn manier van combineren en presenteren krijgen zelfs de nieuwste technische snufjes de uitstraling van relikwieën.

David Jablonowski - Prosumer
24 Augustus - 3 November 2013 
Gemeentemuseum Den Haag
Mede mogelijk gemaakt door Outset en Stichting Niemeijer Fonds. 

Video credits

  • Een film in opdracht van Gemeentemuseum Den Haag
  • Gemaakt door Greenshot Films
Koop tickets

1 series

  • De Ateliers DEBUUT

    Eerste museale solotentoonstellingen van aanstormende kunstenaars in Gemeentemuseum Den Haag.