David Batchelor: inspired by Mondriaan

00:04:18 Gemeentemuseum Den Haag
David Batchelor (1955) bijt het spits af in de serie 'Inspired by...', hij vertelt over zijn bewondering voor het werk van Piet Mondriaan, in het bijzonder diens Victory Boogie Woogie.
Piet Mondriaan

Piet Mondriaan (1872 – 1944) wordt gezien als pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd.

Meer over de kunstenaar

In de serie Inspired by vertellen hedendaagse kunstenaars die in het GEM of Gemeentemuseum exposeren, over hun eigen werk, maar ook over hun inspiratiebronnen uit de museumcollectie.

In het werk van Batchelor draait het om de ervaring van kleuren van het moderne stadsleven. Voor zijn installaties gebruikt hij gevonden voorwerpen, van huisraad tot objecten uit de lichtindustrie, van meubelrollers, ballen van elektriciteitsdraden tot petflessen en goedkoop speelgoed of zonnebrillen. Deze objecten zijn of helder gekleurd van zichzelf of ze fungeren als drager voor levendig gekleurde panelen, die hij vaak nog eens extra aanlicht.

De tentoonstelling David Batchelor's Magic Hour was te zien t/m 9 september 2012 en bood een overzicht van Batchelors sculpturen, tekeningen en schilderijen. Batchelor is behalve beeldend kunstenaar ook schrijver van onder andere de boeken Chromophobia (2000) over kleur en de angst voor kleur in het Westen en Colour (2008), een bloemlezing van artikelen over kleur waar hij de inleiding schreef en waarvan hij eindredacteur was.

Video credits

  • Deze video is een productie van Gemeentemuseum Den Haag - Laura Stamps, Erik van Tuijn, Astrid Hulsmann & DOYOUREADME?!
  • Muziek: Blithe Field - You Are Here (Messy Life Records/Waaga Records)
Koop tickets

1 series

  • Inspired By - inspiratie van kunstenaars

    In de serie Inspired By vertellen hedendaagse kunstenaars die in het Gemeentemuseum Den Haag exposeren over hun eigen werk en over hun inspiratiebronnen uit de museumcollectie.