Daan Botlek - Dolf Henkes Prijs 2016

00:04:59 304 CBK Rotterdam
De kunstenaars Daan Botlek, Rana Hamadeh, Rory Pilgrim en Katarina Zdjelar zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2016. De prijs wordt door de Stichting Henkes tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. In deze aflevering vertelt Daan Botlek over de manier waarop hij werkt.

Daan Botlek (Vlaardingen, 1977) maakt tekeningen waarin de mensfiguur centraal staat. Door middel van scherpe contourlijnen en heldere kleuren schept hij humorvolle voorstellingen waarin de figuren altijd een relatie met de omgeving aangaan. Met gevoel voor geometrie en proportie creëert hij in zijn afbeeldingen een suggestie van beweging en zwaartekracht, en speelt hij met de ruimtelijke perceptie van de toeschouwer. Zijn tekeningen beginnen op papier, en vinden dan een weg naar buiten waar ze als monumentale muurschilderingen worden aangebracht in leegstaande panden of de buitenruimte van steden als Rotterdam, Leipzig en Mumbai.

Speciaal voor deze tentoonstelling maakte de kunstenaar een nieuwe ruimtelijke installatie en een muurschildering, waarin hij speelt met schaal en dimensies. De installatie wekt de suggestie van een oneindige beweging, als een ring van Möbius, en speelt met het volume van de ruimte door die als het ware op te rekken tot buiten de muren van de tentoonstellingsruimte. Waar Botlek in de buitenruimte vaak open structuren presenteert, lijkt deze muurschildering juist in een compacte afgebakende vorm te zijn gegoten. In plaats van te werken met condities die in de buitenruimte zijn gegeven, zoals onregelmatigheden of vormen in muren, lichtval of pijpleidingen, schept hij zelf deze condities door spelregels te bedenken waarmee zijn afbeeldingen vorm krijgen.

Meer info

1 series

  • Dolf Henkes Prijs

    De Dolf Henkes prijs wordt door de Stichting Henkes tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. In deze serie vind je de genomineerden van dit jaar en voorgaande edities!