Curator vertelt: Control Syntax Rio

00:04:58 271 Het Nieuwe Instituut
Curator Mark Wasiuta vertelt in deze video over de installatie Control Syntax Rio. Een geavanceerd commando- en controlecentrum.

Curator Mark Wasiuta (Columbia University) vertelt in deze video over de installatie Control Syntax Rio. Al geruime tijd voor de opening van deze Spelen is in Rio de Janeiro een geavanceerd commando- en controlecentrum in gebruik genomen. Vanuit dit Centro de Operacoes Rio (COR) worden 24 uur per dag stedelijke verkeersbewegingen, mensenstromen, weersomstandigheden, calamiteiten en gezondheidsrisico’s in kaart gebracht.

De installatie Control Syntax Rio laat zien hoe de olympische stad binnen het COR wordt benaderd als een matrix van mogelijke calamiteiten en eventuele beslissingen. In feite gaat het om grote stromen data die met behulp van algoritmen doorlopend worden geanalyseerd.

Maar de uitkomsten van dit commando- en controlemechanisme – door de curatoren Mark Wasiuta en Farzin Lotfi-Jam omschreven als een ‘controle syntaxis’ – zijn vervolgens minder abstract. Ze raken direct aan het sociale leefklimaat in de stad: buurten kunnen worden afgezet, verkeer kan worden omgeleid en de burger kan tijdelijk de toegang tot openbare voorzieningen worden ontzegd.

Film bij de expositie 'Control Syntax Rio - Monitoring th Collective Body' van 12 juni 2016 t/m 8 januari 2017 te zien in Het Nieuwe Instituut. 

Download lesmateriaal

Video credits

  • Regie en Montage: Isaura San 
  • Spreker/Researcher: Mark Wasiuta 
  • Muziek: Eminent - Let's just chill

 

Meer info