Crash Course Kunst: Maatwerk - Opdrachtgevers en verzamelaars

00:16:24
Presentator Ischa Havens gaat aan de hand van verschillende kunstenaars in op de eindexamenthema's van de kunstvakken. In deze aflevering staan de opdrachtgevers en verzamelaars centraal.

 

Opdrachtgevers bestaan bijna net zolang als kunstenaars. In de middeleeuwen is de kerk bijvoorbeeld een belangrijke opdrachtgever. Later vragen ook rijke vorsten en edelen aan kunstenaars om een mooi schilderij voor hen te maken. Tegenwoordig kan iedereen een opdracht aan een kunstenaar geven: van musea en zorginstellingen tot gemeenten en particulieren.

Kunst werd en wordt nog steeds gebruikt als propagandamiddel. De aartshertogen Albrecht en Isabella schreven geregeld opdrachten voor Hendrick de Clerck uit. Zij wilden de nare tijden van de burgeroorlog achter zich laten en hun gezag herstellen. Dit deden ze door van zichzelf een bepaald imago te creëren. Eén van de manieren daarvoor is kunst.

Edward James was een Britse dichter, bevriend met de surrealisten Salvador Dalí en René Magritte. Met het fortuin dat hij erfde was hij in staat de surrealistische kunstenaars aan het begin van hun carrière te steunen en, in samenspraak met hen, surreële projecten te ontwikkelen en te realiseren. Iemand die een kunstenaar financieel ondersteunt wordt ook wel een mecenas genoemd. Een bekende mecenas vandaag de dag is Han Nefkens. Nefkens deelt zijn geluk, zijn fortuin en zijn liefde voor kunst graag met andere mensen. Dat doet hij door samen te werken met musea, kunstenaars te stimuleren hun verbeelding nog een stapje verder te ontwikkelen, aidsonderzoek te financieren en het zwijgen over hiv te doorbreken.

Meer verdieping? Lees ook het blog van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij dit eindexamenthema.

Download het lesmateriaal bij deze aflevering via de link hieronder.

Download lesmateriaal

Video credits

Presentatie: Ischa Havens
Camera & Editing: Wouter Schreuder
Redactie: Karen de Moor, Rinske Hordijk, Luca Duijf

Met dank aan alle ARTtube musea en AVROTROS Kunstuur

1 series

  • Crash Course Kunst

    Crash Course Kunst is het vervolg op Kunstuur in de klas. De serie is er voor leerlingen die zich aan het klaarstomen zijn voor hun eindexamen voor de kunstvakken.