Crash Course Kunst: Maatwerk - Kunst in de publieke ruimte

00:17:17
Presentator Ischa Havens gaat aan de hand van verschillende kunstenaars in op de eindexamenthema's van de kunstvakken. Wat voor rol speelt kunst in de publieke ruimte? En in hoeverre moeten kunstenaars zich aanpassen als ze werken voor een opdrachtgever?


Vaak is een opdracht anders werken voor de kunstenaar. Als zij een opdracht krijgen om werk te maken voor de publieke ruimte, moeten ze hun werk vaak aanpassen aan de wensen van de opdrachtgever, maar ook aan mogelijkheden en beperkingen van de ruimte die beschikbaar is.

Kunst in de publieke ruimte kan verschillende functies vervullen. Een kunstwerk kan vertellen over de geschiedenis van de stad, de kijker verassen, de plek wat mooier maken of vragen oproepen. Joep van Lieshout benadrukte met zijn werk in het Gemeentemuseum de prachtige ruimte in het Berlage gebouw; Henry Moore wilde met zijn Wall Relief No.1 vertellen over de geschiedenis van Rotterdam. Waar hij normaal met brons werkte, moest hij nu aan de slag met baksteen. Echt maatwerk dus.

Kunst vervult niet alleen een esthetische rol, het kan zeker ook een economische functie vervullen. In Breda, de Wilhelminastraat hing er een werk van Tom Claassen: De Koninginnen. Ze staan symbool voor de Breda als Oranje Naussau stad en de dames van het koningshuis. Met dit kunstwerk wilde de gemeente Breda de stad op de kaart zetten. In Utrecht waren er in het stationsgebied verschillende kunstwerken te zien als onderdeel van het project Public works. Deze kunstwerken spelen in op de dynamiek en het publiek dat zich in en rondom Utrecht Centraal en Hoog Catharijne bevindt. Ontwerpstudio Customr heeft een ontwerp gemaakt voor de detentieboten in Zaandam. Omdat deze voor illegale immigranten is, moesten deze aan bijzondere eisen voldoen.

Meer verdieping? Lees ook de blog van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij dit eindexamenthema.

Download het lesmateriaal bij deze aflevering via de link hieronder.

Download lesmateriaal

Video credits

Presentatie: Ischa Havens
Camera & Editing: Wouter Schreuder
Redactie: Karen de Moor, Rinske Hordijk, Luca Duijf

Met dank aan alle ARTtube musea en AVROTROS Kunstuur

1 series

  • Crash Course Kunst

    Crash Course Kunst is het vervolg op Kunstuur in de klas. De serie is er voor leerlingen die zich aan het klaarstomen zijn voor hun eindexamen voor de kunstvakken.