Crash Course Kunst: Dromen - Dromen van een betere wereld

00:10:28 1032
Presentator Ischa Havens gaat aan de hand van verschillende kunstenaars in op de eindexamenthema's van de kunstvakken. In deze aflevering staan kunstenaars centraal die met hun ontwerpen willen bijdragen aan de wereld van morgen.

 

Al eeuwenlang dromen mensen wel eens over een betere, mooiere en fijnere wereld. Veel kunstenaars dromen er ook van om de wereld een mooiere plek te maken. Zij zoeken naar innovatieve manieren om hun droomwereld werkelijkheid te laten worden.

Studio Makkink&Bey schetsen een wereld die er anders uit zou kunnen zien. Zij ontwerpen - in opdracht van Prooff, het kantoor van de toekomst. Een onderdeel hiervan is de Slow Car. Dit wordt volgens ontwerper Jurgen Bey het mobiele kantoor waarin we ons gaan voortbewegen. Voor nu nog een droom, maar straks rijden we er misschien wel allemaal in.

Kunstenaar en uitvinder Daan Roosegaarde wil met zijn ontwerpen ook bijdragen aan een betere wereld. Met zijn interactieve kunstwerken wil hij de verbeelding prikkelen en een nieuwe droomwereld scheppen. Hij werkt aan een nieuwe interactieve natuur die mooi, functioneel en duurzaam is.

Joris Laarman verkent de toekomstmogelijkheden van design. Hij maakt hierbij gebruik van de allernieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van robottechnologie en digitale technieken. Soms zijn deze zelfs nog zó nieuw, dat de technieken nog niet toe te passen zijn; daar kan hij nu alleen nog maar van dromen…

Meer verdieping? Lees ook de blog van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij dit eindexamenthema.

Download het lesmateriaal bij deze aflevering via de link hieronder.

Download lesmateriaal

Video credits

Presentatie: Ischa Havens
Camera & Editing: Wouter Schreuder
Redactie: Karen de Moor, Rinske Hordijk, Luca Duijf

Met dank aan alle ARTtube musea en AVROTROS Kunstuur

1 series

  • Crash Course Kunst

    Crash Course Kunst is het vervolg op Kunstuur in de klas. De serie is er voor leerlingen die zich aan het klaarstomen zijn voor hun eindexamen voor de kunstvakken.