Crash Course Kunst: Dromen - De droom van de kunstenaar

00:09:49
Presentator Ischa Havens gaat aan de hand van verschillende kunstenaars in op de eindexamenthema's van de kunstvakken. In deze aflevering zie je hoe kunstenaars hun dromen verbeelden in hun werk en wat deze dromen voor hen betekenen.

 

Dromen kunnen fijn zijn, maar ook angstaanjagend. Daar wist Jeronimus Bosch alles van. Zijn werk zit vol illusies, hallucinaties en nachtmerries, waarin hij realiteit en fantasie combineerde. Heiligen, duivels en niet bestaande wezens komen samen in zijn werk die belangrijke religieuze thema’s verbeelden. Hij geloofde in de hemel en hel en dacht dat het einde der tijden zou komen: men zou gaan branden in de hel! Zijn kunstwerken zijn dan ook voorstellingen die je alleen in je dromen of nachtmerries tegen zou kunnen komen.

De surrealisten zagen dromen juist als een bevrijding. Zij hadden een grote belangstelling voor het onderbewuste dat vooral naar boven komt als je droomt en fantaseert. Logica en rationaliteit moest worden vermeden en ze moesten vertrouwen op hun fantasie. De hedendaagse kunstenaar Paul Klemann vindt dat dromen een uitstekende vertaling zijn van wie je werkelijk bent. “Je droomwereld is een vrije wereld. Er zijn wel wetten en regels maar je wordt nooit ter verantwoording geroepen.”

Meer verdieping? Lees ook de blog van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij dit eindexamenthema.

Download het lesmateriaal bij deze aflevering via de link hieronder.

Download lesmateriaal

Video credits

Presentatie: Ischa Havens
Camera & Editing: Wouter Schreuder
Redactie: Karen de Moor, Rinske Hordijk, Luca Duijf

Met dank aan alle ARTtube musea en AVROTROS Kunstuur

1 series

  • Crash Course Kunst

    Crash Course Kunst is het vervolg op Kunstuur in de klas. De serie is er voor leerlingen die zich aan het klaarstomen zijn voor hun eindexamen voor de kunstvakken.