Constant - New Babylon

00:47:00 5217 Gemeentemuseum Den Haag
Een wereld zonder grenzen. Mensen die niet hoeven te werken, maar vrij zijn om te spelen en te reizen. Dat is voor Constant de basis voor zijn New Babylon.
Constant Nieuwenhuys

Constant Nieuwenhuys (1920 - 2005), kortweg Constant, was niet alleen een vooraanstaand lid van de CoBrA-groep, maar is minstens even befaamd om New Babylon, een tot de verbeelding sprekend project waar hij bijna twintig jaar aan werkte.

Meer over de kunstenaar

Constant Nieuwenhuys (1920 - 2005) verbeeldde zijn ideeën over een nieuwe wereld in een van de meest visionaire en omvangrijke beeldende kunst projecten uit de naoorlogse kunstgeschiedenis: New Babylon. Tot op de dag van vandaag, en misschien juist wel in de huidige maatschappij, is Constants New Babylon een inspiratiebron voor velen.
Het Gemeentemuseum Den Haag beheert het overgrote deel van dit project en deed er uitvoerig onderzoek naar, in nauwe samenwerking met Fondation Constant. Naar aanleiding hiervan presenteert het museum deze zomer een van de grootste tentoonstellingen ooit over dit intrigerende project dat centraal staat binnen Constants oeuvre.

Gemeentemuseum Den Haag
Constant New Babylon
De tentoonstelling was te zien van 28 mei t/m 25 september 2016.

Video credits

  • Camera en regie: Erik Kooyman 
  • Montage en research: Ko Markovsky 
  • Productie: Marlies van Roijen Electric Celluloid Pictures Omroep West 
  • Stills-fotografie: Tom Haartsen ©Constant / Fondation Constant c/o Pictoright Amsterdam 2016
Koop tickets