Interactief

COBRA – MINIMAL ART: introductie van een nieuwe stroming

In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ legt kunstenaar Aukje Dekker aan de hand van archiefbeelden van de tentoonstellingen "De experimentele groep" (1949) en "Minimal Art" (1968) uit wat de kracht was van COBRA en minimal art.


Na 1945 werden alle  vooroorlogse ‘ismen’ in de Nederlandse musea voor het voetlicht gebracht als nieuwe kunst. Maar op meerdere plaatsen in Europa probeerden jonge kunstenaars het werkelijke naoorlogse levensgevoel tot uitdrukking te brengen.

Ze verenigden zich tot COBRA en shockeerden de gezapige burgermaatschappij met persoonlijke, expressieve, zichtbaar fysiek gemaakte en als gewelddadig ervaren beelden. Maar na vijftien jaar behoorden de kunstenaars van COBRA zelf tot de gevestigde cultuur en kwam de nieuwste stroming in de kunst uit Amerika: minimal art. 

Als kunstenaar kan je nog steeds de keuze maken tussen persoonlijk en expressief of afstandelijk en conceptueel, alleen is de context zozeer veranderd dat de implicaties van zo’n keuze niet te vergelijken zijn met die van de historische voorbeelden.

Kunsthistoricus Carel Blotkamp herinnert zich de enorme impact van de minimal tentoonstelling van 1968 in het Gemeentemuseum in Den Haag. De tentoonstelling markeert het begin van het verlangen om uit de muren van het museum te breken. 

De aflevering is verrijkt met bronnen uit de geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie (alleen te zien op tablet, laptop en computer - niet op mobiel).

Bekijk alle vijf afleveringen in de serie Iconische tentoonstellingen in de 20e eeuw.

Video credits

Video door:

Els Hoek: concept – research – interviews – hoofdredactie
Rosa Boesten: research – 2e camera – geluid – montage
Margita van Vugt: research – productie – redactie

camera: Joris Bulstra, Sam du Pon
muziek: Jerry Bloem
grading & mix: Danny Cotino, Ting Fung Cheung, Henk-Jelle de Groot - Any Colour you like

speciale dank aan: Carel Blotkamp, Jan Bor, Saskia Bos, Aukje Dekker, Zoro Feigl, Lily van Ginneken, Sanneke Huisman, K. Schippers en Ruurd Blom

1 series

  • Iconische tentoon-stellingen van de 20e eeuw

    In de serie “Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw” duiken kunstkenners en kunstenaars als Carel Blotkamp, Sanneke Huisman en Zoro Feigl de archieven in en blikken ze in 5 afleveringen terug op een aantal iconische tentoonstellingen uit de vorige eeuw. Aan bod komen onder andere Bewogen Beweging in het Stedelijk Museum (1961), de Mondriaan tentoonstelling in het Gemeentemuseum (1966) en Sonsbeek buiten de perken (1971).