Circus Henny

00:04:40 Stedelijk Museum Schiedam
De internationaal geroemde kunstenaar Marcel van Eeden maakte een serie tekeningen met Schiedam in de hoofdrol. Daarvoor daalde hij af in de geschiedenis van de stad, naar de tijd vóór zijn geboortejaar 1965.

Het resultaat is een fictief, raadselachtig verhaal met een onderhuidse spanning. De serie is in opdracht gemaakt voor de NOG Collectie. Het museum is sinds 2013 verantwoordelijk voor het beheer van deze collectie.

(On)waar

Marcel van Eeden zoomt al zo’n dertig jaar in op de wereld voordat hij bestond. ‘Juist door die verhalen probeer ik de tijd tot leven te wekken’, zegt hij. ‘Als een historicus zoek ik bouwstenen; afbeeldingen en teksten van vroeger. Die plak ik op een logische manier aan elkaar.’ Het verhaal dat zo ontstaat, is waar (want historisch gebeurd) maar ook niet (want niet op deze manier).

‘Juist door die verhalen probeer ik de tijd tot leven te wekken’, zegt hij. ‘Als een historicus zoek ik bouwstenen; afbeeldingen en teksten van vroeger. Die plak ik op een logische manier aan elkaar.’

Circus Henny

Met de titel verwijst Van Eeden naar het Zwitserse circus Häni dat in het verleden door Europa reisde en ook Schiedam aandeed. De naam vernederlandste in het beter uitspreekbare Circus Henny. Bij de teksten die Van Eeden gebruikte, liet hij zich inspireren door de roman Verbrande Erven van Bordewijk. De novelle speelt in de voormalige Brandersbuurt in Schiedam, destijds de woonplaats van de schrijver.

De expositie is te zien t/m 21 januari 2018 in Stedelijk Museum Schiedam.

Video credits

Beeld: Marcel van Eeden, uit de serie Circus Henny, 2017

Koop tickets