Cinema Erotica

4440 EYE Filmmuseum
Met het themaprogramma Cinema Erotica vierde EYE Filmmuseum in juni 2017 de sensualiteit, zonder terug te schrikken voor schaamtevolle schaduwkanten. Met lezingen, muziek en performances gaven gasten hun blik op film en erotiek.

Cinema Erotica zoomde in op erotiek in film in relatie tot andere kunsten, en belichte hoe de culturele en maatschappelijke betekenis van de erotische verbeelding in de afgelopen decennia is veranderd. Daarbij werd gestruind door de gehele filmgeschiedenis, van 1910 tot nu.

Het programma van Cinema Erotica strekte zich uit van vroeg 20ste-eeuwse blue movies tot zinnenprikkelende virtual reality. Er waren avonden over erotiek in design en literatuur  en de orgie in de oudheid. 

In Nederland liep bloot voorop in de vroege jaren zeventig, en Cinema Erotica bestede ruim aandacht aan die roemruchte jaren met een talkshow met onder andere Willeke van Ammelrooy en Eddy Terstall rond beeldmateriaal uit de collectie. Muziek was er ook: Tomoko Mukaiyama speelt bij Japanse erotica, Djurre de Haan (awkward i) maakt een nieuwe score bij Afgrunden (1910) en FUZ speelde bij Fuses (1967). 

Video credits

camera: Paul Enkelaar en Jan Frederik Groot

montage: Paul Enkelaar en Anna Abrahams

Met: Joan Desablens, Tomoko Mukaiyama, Philipp Virus, awkward i (Djurre de Haan), FUZ, Oscar Jan Hoogland, John Dikeman, Melanie Bonajo, Izabella Finch, Michel Reilhac, Willem van Batenburg, Willeke van Ammelrooij, Eddy Terstall, Jan Doense, Tom Loois, Denise Rosenboom, Albert Wulffers, Jennifer Lyon Bell, Emilie van Opstall, Judith Noorman, Lode Lauwaert

Koop tickets