Change makers - Melle Smets en Kris de Decker

00:06:15 101 Museum Boijmans Van Beuningen
Hoe kan menselijke spierkracht ons van energie voorzien? Melle Smets en Kris de Decker denken dat de oplossing voor energieproblemen ligt bij het veranderen van ons gedrag.


Met de Human Power Plant onderzoeken Melle Smets en Kris de Decker hoe een leegstaand gebouw van 22 verdiepingen op de Uithof in Utrecht kan worden omgebouwd tot een studentenflat die volledig zonder fossiele energie functioneert. Met low-tech oplossingen, het benutten van de gezamenlijke spierkracht van de 750 bewoners en enkele aanpassingen op de levensstijl zou dit gerealiseerd kunnen worden.

Video credits

Video: Anouk Wouters
Interview: Sophie Heijkoop
Met dank aan: Melle Smets, Kris de Decker
Ondertiteling: Einion Media
Met steun van: Fonds 21, VSBfonds, Gemeente Rotterdam, BankGiro Loterij, Boijmans Business Club

Koop tickets

1 series

  • Change makers

    Vanuit de designwereld is er een groeiende aandacht voor het aanpakken van de grote systematische problemen van onze tijd: schaarste van grondstoffen, groeiende sociale ongelijkheid en migratietoename als gevolg van conflicten. Voor ontwerpers zijn deze problemen geen bedreiging, eerder een start om iets nieuws te creëren. Deze serie toont een aantal ‘changemakers’; ontwerpers die een kritische houding aannemen en een appèl doen op de urgentie om te veranderen.