Als we niet meer met de ander durven te praten, verdwijnt de sociale cohesie uit onze leefomgeving. Met de Boijman’s Wassalon creëert Manon van Hoeckel de ultieme wachtplek in de hoop weer ruimte te scheppen voor onverwachte ontmoetingen en gesprekken.

 

Het ontwerpen van ontmoetingen

Manon van Hoeckel ontwerpt ontmoetingen. Als sociaal ontwerper ontwikkelt zij tools die ervoor zorgen dat ‘vreemden’ met elkaar in gesprek gaan. Want wat gebeurt er wanneer we ons alleen omringen met dat wat bekend is en geen oog meer hebben voor het perspectief van een ander? Het verdwijnen van het gesprek in de openbare ruimte, in de politiek, tussen verschillende groepen in onze maatschappij is een probleem waar zij als ontwerper mee aan de slag kan.

 

Want wat gebeurt er wanneer we ons alleen omringen met dat wat bekend is en geen oog meer hebben voor het perspectief van een ander?

 

Over Change

Het werk van Manon van Hoeckel is onderdeel van de tentoonstelling Change the System in Museum Boijmans Van Beuningen, te zien t/m 14 januari 2018.

Video credits

  • Video: Anouk Wouters
  • Interview: Sophie Heijkoop
  • Met dank aan: Manon van Hoeckel
  • Ondertiteling: Einion Media
  • Met steun van: Fonds 21, VSBfonds, Gemeente Rotterdam, BankGiro Loterij, Boijmans Business Club
Koop tickets

1 series

  • Change makers

    Vanuit de designwereld is er een groeiende aandacht voor het aanpakken van de grote systematische problemen van onze tijd: schaarste van grondstoffen, groeiende sociale ongelijkheid en migratietoename als gevolg van conflicten. Voor ontwerpers zijn deze problemen geen bedreiging, eerder een start om iets nieuws te creëren. Deze serie toont een aantal ‘changemakers’; ontwerpers die een kritische houding aannemen en een appèl doen op de urgentie om te veranderen.