Change makers: Jolan van der Wiel

54 Museum Boijmans Van Beuningen
Jólan van der Wiel onderzoekt natuurkrachten en zet ze in voor zijn ontwerpproces. Liever dan tegen de klimaatverandering te vechten, omarmt Van der Wiel de gevolgen van de opwarming van de aarde. In Tropic City – Rotterdam laat hij zien dat de hevige regenval en stijgende temperaturen juist een uitgangspositie kunnen zijn voor oplossingsgericht design.

 

Wat gebeurt er als de opwarming van de aarde Rotterdam langzaam in een tropische stad transformeert?

Wat gebeurt er als de opwarming van de aarde Rotterdam langzaam in een tropische stad transformeert? Als moessonregens de stad teisteren en de zeespiegel stijgt, hoe zullen we dan in Rotterdam leven?

Tropic City - Rotterdam

Vormgever Jólan van der Wiel gaat in ‘Tropic City - Rotterdam’ op zoek naar relevante vormen, technieken en materialen voor deze tropische toekomst. Als havenstad heeft Rotterdam een bijzondere relatie met water, bovendien voert de stad een gevecht met stijgend grondwater en wateroverschot.

De waarde van water

In het onderzoek ‘Tropic City - Rotterdam’ stelt hij voor om niet tegen de krachten van klimaatverandering te vechten, maar de gevolgen van de opwarming van de aarde te omarmen. In zijn ‘Water Lab’ onderzoekt Van der Wiel hoe water praktisch en esthetisch van waarde kan zijn. Zo ontwierp hij een ‘Water Bench’ die water opslaat voor drogere tijden.

Over Change

Het werk van Jólan van der Wiel is onderdeel van de tentoonstelling Change the System in Museum Boijmans Van Beuningen, te zien t/m 14 januari 2018.

Video credits

Video: Anouk Wouters

Interview: Sophie Heijkoop

Met dank aan: Jólan van der Wiel

Ondertiteling: Einion Media

Met steun van: Fonds 21, VSBfonds, Gemeente Rotterdam, BankGiro Loterij, Boijmans Business Club

Koop tickets

1 series

  • Change makers

    Vanuit de designwereld is er een groeiende aandacht voor het aanpakken van de grote systematische problemen van onze tijd: schaarste van grondstoffen, groeiende sociale ongelijkheid en migratietoename als gevolg van conflicten. Voor ontwerpers zijn deze problemen geen bedreiging, eerder een start om iets nieuws te creëren. Deze serie toont een aantal ‘changemakers’; ontwerpers die een kritische houding aannemen en een appèl doen op de urgentie om te veranderen.