Change makers – Eric Klarenbeek en Maartje Dros

00:05:53 Museum Boijmans Van Beuningen
Eric Klarenbeek is productontwerper en noemt zichzelf ‘designer of the unusual’. Samen met partner Maartje Dros zoekt hij naar bio-based grondstoffen die kunststof op termijn volledig kunnen vervangen.

De studio is er als eerste in geslaagd om te 3D-printen met levende myceliumschimmels. Inmiddels ontwikkelen zij ook andere organische materialen voor de 3D-printer.

Dros en Klarenbeek geloven dat 3D-printen niet alleen het gebruik van organische materialen, maar ook lokale productie kan bevorderen. Daarom willen zij de ‘3D-bakery’ opzetten. Dit is een platform en een website, waarop men een ontwerp voor een product kan bestellen en laten printen in een 3D-bakery in de buurt. Het materiaal dat wordt gebruikt om producten te printen is lokaal en biologisch afbreekbaar.

Dros en Klarenbeek geloven dat 3D-printen niet alleen het gebruik van organische materialen, maar ook lokale productie kan bevorderen. Daarom willen zij de ‘3D-bakery’ opzetten.

Op dit moment werken Dros en Klarenbeek aan een nieuw algenglas. Dit wordt een 3D-geprinte replica gemaakt uit algen afkomstig uit de vijver van het Museum Boijmans Van Beuningen.

Video credits

Video: Anouk Wouters


Interview: Sophie Heijkoop

Met dank aan:
Eric Klarenbeek
Maartje Dros
KROWN
courtesy LUMA Foundation  

Ondertiteling: Einion Media

Met steun van: Fonds 21, VSBfonds, Gemeente Rotterdam, BankGiro Loterij, Boijmans Business Club

 

Koop tickets

1 series

  • Change makers

    Vanuit de designwereld is er een groeiende aandacht voor het aanpakken van de grote systematische problemen van onze tijd: schaarste van grondstoffen, groeiende sociale ongelijkheid en migratietoename als gevolg van conflicten. Voor ontwerpers zijn deze problemen geen bedreiging, eerder een start om iets nieuws te creëren. Deze serie toont een aantal ‘changemakers’; ontwerpers die een kritische houding aannemen en een appèl doen op de urgentie om te veranderen.