Carlos Motta: The Crossing

374 Stedelijk Museum Amsterdam
Het Stedelijk Museum presenteert Carlos Motta: The Crossing, een in opdracht van het Stedelijk vervaardigde tweedelige installatie met video's en objecten.

In The Crossing toont Carlos Motta (Bogotá, 1978) videoportretten van elf LHBTQI*-vluchtelingen, waarin zij praten over hun ervaringen voor, tijdens en na de vlucht vanuit hun geboorteland naar Nederland. Hun aangrijpende verhalen maken duidelijk wat het betekent om te moeten leven met homofobie en transfobie, in culturen waar onderdrukking en discriminatie het nagenoeg onmogelijk maken om uit te komen voor genderidentiteit en seksuele geaardheid.

Ook tijdens hun asielprocedure hadden deze vluchtelingen te maken met uitsluiting: in opvangcentra in Nederland werden zij door andere vluchtelingen vernederd en geïntimideerd en van de Nederlandse autoriteiten kregen zij vaak niet de bescherming waarnaar ze op zoek waren. Naast de elf video's toont The Crossing circa twintig historische voorwerpen uit de collecties van het Rijksmuseum, het Tropenmuseum en het Amsterdam Museum.

Deze etsen, foto's, porselein, memorabilia en andere objecten hebben betrekking op de uittocht van diverse groepen naar Nederland, onder wie protestanten in de 18e eeuw en Belgische vluchtelingen in 1914. De voorwerpen verwijzen ook naar het koloniale verleden van Nederland en de band met gekoloniseerde volken, waarvan de culturele identiteit en maatschappelijke positie zijn gevormd door de Nederlandse overheersing en waar lokale gebruiken zijn verwaterd en vermengd met Nederlandse tradities.

Motta verweeft hedendaagse en historische verhalen over vluchten en gedwongen migratie. Nederland ziet zichzelf graag als een humanistische staat: gastvrij, met een open vluchtelingenbeleid, cultureel tolerant en met de internationale mensenrechten hoog in het vaandel. The Crossing maakt echter duidelijk hoezeer dit beeld een ideologisch concept is dat onder vuur ligt van populistische politieke bewegingen die de liberale Europese idealen uithollen.

*LHBTQI staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Queer en Interseksueel.

STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM CARLOS MOTTA - THE CROSSING 17 SEP 2017 - 21 JAN 2018

Video credits

Met dank aan:

Carlos Motta

Martijn van Nieuwenhuyzen

Regie & montage: Rosa Boesten

Camera: Jurgen Lisse

Muziek: Niek Stronks

Ondertiteling: Einion Media

Koop tickets