Carillon- concert in de tentoon- stelling Ballads van Sarkis

00:09:49 10 Museum Boijmans Van Beuningen
Deze video geeft u een impressie van de tentoonstelling Ballads van Sarkis (Istanbul 1938) in de Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam.

In de zomer van 2012 transformeerde Sarkis de industriële loods door middel van grote sculpturale objecten, gekleurd licht en muziek tot een wereld vol mystiek en symboliek. De ruimte werd gevuld met klanken van een carillon met 43 klokken, bevestigd aan een constructie van 18 enorme boomstammen. Het carillon bracht het minimalistische muziekstuk "Litany for the Whale" van avant-garde componist John Cage ten gehore. Men kon door de installatie wandelen of een van de - met witte donsveertjes beplakte - fietsen nemen en zo de tentoonstelling ontdekken. Aan het einde van de tentoonstelling, vlak voordat men de deur weer uitging, vroeg Sarkis de bezoeker iets terug te geven.

Na een succesvolle zomer werd de tentoonstelling Ballads feestelijk afgesloten. Vanaf de opening bezochten 13.000 kunst-, cultuur-, muziek- én architectuurliefhebbers de tentoonstelling in de voormalige Onderzeebootloods.

Video credits

Het muziekstuk 'Litany for the Whale' uit de tentoonstelling, uitgevoerd door carillonspeler Frank Steijns, kunt u hier downloaden.

Camera en editing: Rose Klaver

Koop tickets