Het Mauritshuis toont tijdelijk 22 schilderijen uit de Britse Koninklijke Collectie. Quentin Buvelot vertelt het verhaal van de Koninklijke Collectie in Edinburgh, bij de schilderijen. Ariane van Suchtelen neemt enkele genrestukken uit de collectie van het Mauritshuis onder de loep.

Aan de hand van de Koninklijke Collectie vertellen we het verhaal van de 17de-eeuwse Hollandse genrekunst. Wat is een genrestuk? Zit er een verhaal achter? Zit er symboliek in? Hoe kwamen de schilders aan dergelijke thema’s? Waren het opdrachten of werk voor de vrije markt? Hoe vertellen kunstenaars hun verhaal? Welke middelen hebben ze tot hun beschikking? 

Over de expositie

Het Britse koningshuis bezit een van de mooiste verzamelingen oude schilderijen ter wereld. De collectie is in vele eeuwen door verschillende vorsten bijeengebracht. Meestal hangen de schilderijen achter gesloten deuren, maar het Mauritshuis kan er dit najaar tijdelijk tweeëntwintig laten zien.

De expositie Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection is te zien van 29 september 2016 - 5 februari 2017 in het Mauritshuis. 

Video credits

Productie: Bobcatmedia

Koop tickets

1 series

  • Hollanders in huis

    Drie korte films geven uitleg over de Royal Collection, over Hollandse genrestukken en over Vermeers ‘Muziekles’ in het Mauritshuis.