In aflevering 9 van Boijmans TV maak je kennis met Jordi - skaterboy, een tikje pluizig én mateloos enthousiast - die zijn vader Marco meeneemt naar het museum.

Voor Marco is het even wennen; hadden die twee Zwitsers, Lutz & Guggisberg, hun installatie niet wat netter af kunnen werken? Maar voor kunstenaar Copy, die dit keer samen met zijn compagnon bij de balie van Mandy aankomt, is de kunst van Lutz & Guggisberg juist een inspiratiebron geweest. Wellicht is er voor hun geknutselde sculptuurtje nog ergens een sokkeltje vrij?

Ondertussen leidt Bregje een viertal knechten van Sinterklaas rond. Juist op het moment dat ze zijn aangekomen bij het 17de-eeuwse portret van Jan van Amstel en zijn vrouw Anna Boxhoorn door Abraham van den Tempel, sluiten drie Ghanese zakenmannen zich bij het gezelschap aan. Zij vinden de pakken van de Pieten prachtig en uitstekend passen bij het schilderij. Na de uitleg van Bregje over rijkdom en kleurcontrasten, begrijpt iedereen plotsklaps waarom Sinterklaas blank is en een lange witte baard draagt.

Over Boijmans TV

Elke aflevering van Boijmans TV worden de drie personages gevolgd. De rondleider neemt elke aflevering een groep mensen mee door de vaste collectie. Telkens licht zij een ander bijzonder kunstwerk uit. De suppoost voert elke keer een gesprek met een kunstenaar om erachter te komen wat in het hoofd van deze kunstenaar speelt. De medewerker van de technische dienst stuit op allerhande spannende situaties, terwijl hij in de zalen van het museum een lamp vervangt of een plint vastzet.

Video credits

De televisieserie Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond, Popov film en RO Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en het Rotterdam Media Fonds.

Regie: Sander Burger en Jetse Batelaan.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.