BoijmansTV: Zwaartekracht

00:15:23 Museum Boijmans Van Beuningen
Het is eigenlijk een wonder dat je haar naar beneden valt en je voeten naar de grond willen als je loopt. Dat zegt Wim T. Schippers in de 13e aflevering van Boijmans TV tegen beveiliger Arie.
Wim T. Schippers

Wim T. Schippers is een Nederlands programmamaker, acteur, stemacteur, schrijver, presentator en beeldend kunstenaar. Zijn beeldende kunst heeft verwantschap met Fluxus, popart en conceptuele kunst. Als theatermaker maakt hij gebruik van humor en absurditeit.

Meer over de kunstenaar

In de entreehal van Museum Boijmans Van Beuningen staat zijn kunstwerk: een enorme steen die boven een sokkel zweeft. Of beter gezegd: een enorme steen die de zwaartekracht trotseert. Het is me wat. Maar dat kan toch niet. Hoe bestaat het! Als Arie een steen wil laten zweven, komt deze met een harde klap op de grond terecht.

Kunstenaar Jos van Ginneken, die Mandy bij de balie verrast met een prototype van zijn sculptuur Zweving is Leving, heeft een draadje nodig om de band tussen moeder en kind te kunnen visualiseren. En ook het groepje kleine toehoorders dat door Bregje wordt getrakteerd op de oude legende van Christophorus en nieuwe verhalen over Jheronimus Bosch, wordt met touwtjes overeind gehouden.

Het wonder van de zwaartekracht kan dus evengoed worden opgevat als een alles te neer drukkende kracht waar iedereen voortdurend tegen aan het vechten is. Maar ach, ondanks de zware thematiek van deze laatste Boijmans TV, besluit Wim T. Schippers de serie met een opwekkend afscheidswoord.

Over Boijmans TV

Elke aflevering van Boijmans TV worden de drie personages gevolgd. De rondleider neemt elke aflevering een groep mensen mee door de vaste collectie. Telkens licht zij een ander bijzonder kunstwerk uit. De suppoost voert elke keer een gesprek met een kunstenaar om erachter te komen wat in het hoofd van deze kunstenaar speelt. De medewerker van de technische dienst stuit op allerhande spannende situaties, terwijl hij in de zalen van het museum een lamp vervangt of een plint vastzet.

Video credits

De televisieserie Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond, Popov film en RO Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en het Rotterdam Media Fonds.

Regie: Sander Burger en Jetse Batelaan.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.