BoijmansTV: Wildgroei

00:16:28 Museum Boijmans Van Beuningen
In aflevering 6 van Boijmans TV seizoen 2 neemt Bregje en groep jonge vaders met baby's in draagzakken mee door het museum. Ondertussen wordt ook het werk van Tanja Smeets bezocht.

'Er staat een reus aan mijn balie', zo meldt Mandy een metershoge laatkomer voor Bregjes rondleiding bij de beveiliging. Bregje stond juist op het punt het schilderij 'De nieuwe generatie' van kunstenaar Jan Toorop te gaan bespreken met haar groep jonge vaders met baby's in draagzakken. Toorop verbeeldde met dit schilderij de voortrazende tijd, maar wilde er volgens Bregje ook de kwetsbaarheid van het ouderschap mee uitdrukken.

Intussen neemt een puberzoon Jordi zijn vader Marco mee naar de installatie van Tanja Smeets, zijn favoriete werk. Deze omgeving, gemaakt van duizenden plastic betonvlinders, geeft hem de moed een gesprek over persoonlijke groei met zijn vader aan te gaan. Voor Tanja Smeets gaat groei alle kanten uit, haar werk is open en zoekt zijn weg langs de vaste punten in de omgeving.

Aan de kassa vindt wildgroei plaats, de flyers waarmee Mandy mensen oproept op haar te stemmen overwoekert de hele balie en uiteindelijk haar zelf. Het bloedstollende slot toont ons de excessen van de wildgroei die door Tanja Smeets wordt aangericht: rennen voor je leven!

Video credits

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

Sander Burger (eindregie) 

Kuba Szutkowski (producent) 

Dragan Bakema (creatief producent) 

Edgar Kapp (productieleider) 

Jetse Batelaan (regie van rondleidingen) 

Wilfried de Jong (concept en interviews) 

Els Hoek (research en redactie) 

En vele anderen.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.