BoijmansTV: Wat de gek ervoor geeft

00:14:46 Museum Boijmans Van Beuningen
Wat bepaalt de waarde van kunst? In aflevering 1 van Boijmans TV seizoen 2 buigen economiestudenten zich samen met gids Bregje van der Laar over deze belangrijke vraag.

Ze doen dit naar aanleiding van het enorme paasei Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta) van Jeff Koons, dat in 2011 voor 6,2 miljoen door een particuliere verzamelaar werd gekocht. Is de waarde direct afhankelijk van de bekendheid van de kunstenaar? Is ze recht evenredig met de schoonheid van het onderwerp dat wordt verbeeld? Geldt het principe van vraag en aanbod of is het uiteindelijk toch alleen een kwestie van 'wat de gek er voor geeft'?

Terwijl de studenten fantaseren over grafieken en verdienmodellen die inzicht geven in wat kunst werkelijk waard is, legt beveiliger Arie Dadara het vuur aan de schenen. Dadara is kunstenaar en bankdirecteur; hij geeft zijn eigen geld uit, in prachtige biljetten van nul, miljoen en oneindig. Maar niet iedereen gelooft dat ze wat waard zijn. Waarom geloven mensen dat wel van euro's?

Het artistieke paar dat zich in de espressobar heeft gesetteld met oude en nieuwe media plus een kopje koffie, heeft ook een iets afwijkende houding ten aanzien van geld. Betalen? En kassameisje Mandy tenslotte heeft het moeilijk. De Nederlandse winter maakt haar bleek en lusteloos. Totdat museumdirecteur Sjarel Ex haar uit de put haalt met zijn opmerking dat zij 'het gezicht van Boijmans' is.

Video credits

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

Sander Burger (eindregie) 

Kuba Szutkowski (producent) 

Dragan Bakema (creatief producent) 

Edgar Kapp (productieleider) 

Jetse Batelaan (regie van rondleidingen) 

Wilfried de Jong (concept en interviews) 

Els Hoek (research en redactie) 

En vele anderen.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.