BoijmansTV: Vergankelijkheid

00:13:55 25 Museum Boijmans Van Beuningen
In aflevering 8 van Boijmans TV moet beveiliger Arie duidelijk wennen aan de make-up die Mandy, in haar nieuwe functie achter de ontvangstbalie, draagt. Of het misschien wat minder kan.
Salvador Dalí

De Spaanse kunstenaar Salvador Dali (Figueras 1904 - 1989) is één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars. Zijn kunstwerken hadden bijna altijd betrekking op dromen. Zijn schilderijen kenmerken zich door merkwaardige voorstellingen die nauwkeurig realistisch zijn afgebeeld.

Meer over de kunstenaar

Arie begrijpt ook niet waarom restaurator Gwendolyn Boeve-Jones maandenlang in de weer is met de schilderijen van de beroemde Spaanse kunstenaar Salvador Dalí. Stel dat ze fouten maakt. Nee, Mandy hoort naturel in de meldkamer en Dalí's werk hoort gewoon op zaal te hangen en bewaakt te worden. Dan had Bregje het tenminste ook kunnen laten zien aan de groep verslaafden die ze dit keer door het museum rondleidt.

De verslaafden komen nu via de valkuil in de installatie van Lutz & Guggisberg, noodgedwongen uit bij de Val van Ixion door Cornelis van Haarlem. En dit schilderij is indertijd toch wel een tikje kaler uit de restauratie tevoorschijn gekomen dan het er in ging. Ondertussen worden de sociale vaardigheden van Mandy (zonder make-up!) door een arme kunstenaar op de proef gesteld. Tja, wie wil er nou niet in het Boijmans hangen?

Over Boijmans TV

Elke aflevering van Boijmans TV worden de drie personages gevolgd. De rondleider neemt elke aflevering een groep mensen mee door de vaste collectie. Telkens licht zij een ander bijzonder kunstwerk uit. De suppoost voert elke keer een gesprek met een kunstenaar om erachter te komen wat in het hoofd van deze kunstenaar speelt. De medewerker van de technische dienst stuit op allerhande spannende situaties, terwijl hij in de zalen van het museum een lamp vervangt of een plint vastzet.

Video credits

De televisieserie Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond, Popov film en RO Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en het Rotterdam Media Fonds.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.