BoijmansTV: Verboden af te beelden

00:12:51 308 Museum Boijmans Van Beuningen
In aflevering 3 van Boijmans TV vinden leerlingen van de Rotterdamse Paaldans Academie beeldend kunstenaar Ewoud van Rijn 'ondeugend', omdat hij in zijn verbeelding regelmatig een onderonsje heeft met de Muzen, de dochters van Venus.

Beveiliger Arie heeft zijn bedenkingen over de naakt vastgebonden dames in Van Rijns werk, maar is tegelijkertijd zeer geïnteresseerd in diens achtergrond als striptekenaar.

Wanneer rondleidster Bregje de paaldanseressen confronteert met het beroemde schilderij Verboden af te beelden van de Belgische surrealist René Magritte, zouden deze dames de geportretteerde man - die met de rug naar de kijker toe staat en zichzelf bovendien op de rug in de spiegel ziet - het liefst uit het schilderij willen bevrijden. Zij willen weten wie hij is en dan moet hij maar eens zien hoe mooi de wereld is.

Ab, van de technische dienst, gaat weer helemaal op in de kunst. Hij is al blij als hij zichzelf weer heeft gevonden.

OVER BOIJMANS TV

Elke aflevering van Boijmans TV worden de drie personages gevolgd. De rondleider neemt elke aflevering een groep mensen mee door de vaste collectie. Telkens licht zij een ander bijzonder kunstwerk uit. De suppoost voert elke keer een gesprek met een kunstenaar om erachter te komen wat in het hoofd van deze kunstenaar speelt. De medewerker van de technische dienst stuit op allerhande spannende situaties, terwijl hij in de zalen van het museum een lamp vervangt of een plint vastzet.

Video credits

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.