Het komt het niet vaak voor dat er naakte mensen door het museum lopen. In aflevering 11 van Boijmans TV ontvangt gids Bregje echter een groepje naturisten.

In Museum Boijmans Van Beuningen zijn prachtige naakten te bewonderen. Voluptueus en rond, door Aristide Maillol - of gespierd en afgetraind door Auguste Rodin. In Adams kostuum discussiëren zij bij de Eva van Rodin over schaamte, de plaats van de mens in de schepping en de teloorgang van het paradijs.

Ondertussen vertrouwt beeldend kunstenaar Zeger Reijers beveiliger Arie toe dat hij zich misschien wel moet schamen voor 'Rotating Kitchen', een performance waarbij een complete keuken, met alles er op en er aan en er in, met zachte kracht de vernieling in draait. Reijers houdt van koken en vergelijkt het met kunst maken. Als kok en als kunstenaar mengt hij graag ingrediënten van over de hele wereld door elkaar. Hij kijkt vooral uit naar het moment waarop hij zijn gasten of publiek kan vragen: en? En?

Jordi vindt de ronddraaiende keuken van Reijers wel een beetje lijken op de keuken thuis, nadat vader Marco heeft gekookt. En de naturisten in het museum maken hem zelfs bijzonder enthousiast: bloot, bloot, bloot - kunst, kunst, kunst! Maar wie is toch die strak bebrilde kunstenaar die Mandy bij de balie een kunstwerk aanbiedt waarvan de werktitel - paddopiemel - meteen al beter beklijft dan de officiële Engelstalige naam? Met de vleierijen over haar mooie rode lippen weet Mandy niet goed raad. Maar voor het kunstwerkje heeft ze een prima plaatsje!

Over Boijmans TV

Elke aflevering van Boijmans TV worden de drie personages gevolgd. De rondleider neemt elke aflevering een groep mensen mee door de vaste collectie. Telkens licht zij een ander bijzonder kunstwerk uit. De suppoost voert elke keer een gesprek met een kunstenaar om erachter te komen wat in het hoofd van deze kunstenaar speelt. De medewerker van de technische dienst stuit op allerhande spannende situaties, terwijl hij in de zalen van het museum een lamp vervangt of een plint vastzet.

Video credits

De televisieserie Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond, Popov film en RO Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en het Rotterdam Media Fonds.

Regie: Sander Burger en Jetse Batelaan.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.