BoijmansTV: Orde en harmonie

00:15:35 Museum Boijmans Van Beuningen
Rondleider Bregje probeert in aflevering 2 van BoijmansTV seizoen 2 het schilderij Compositie II van Mondriaan uit te leggen aan een groep die zichzelf visueel voortdurend verdubbelt.
Piet Mondriaan

Piet Mondriaan (1872 – 1944) wordt gezien als pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd.

Meer over de kunstenaar

Voor de beroemde kunstenaar Piet Mondriaan was een schilderij als Compositie II uit 1929 geen venster op de wereld, maar een poort naar een hogere vorm van zijn.  De groep bestaat namelijk uit eeneiige tweelingen en zij vormen een dankbaar publiek. Uit eigen ervaring begrijpen ze dat een klein verschil - een iets andere kleur, een lijn die stopt voor, of juist doorloopt over de rand - veelbetekenend kan zijn.

Arie en Mandy spiegelen zich aan elkaar in hun blijdschap met een cadeautje van de directeur: het nieuwe collectieboek! Alleen: wat moeten ze met al die beeldwolken, schema's tabellen en grafieken? Arie vraagt Joost Grootens, de ontwerper van het bijzondere boek, om tekst en uitleg.

En hoewel de bezoekcijfers over 2012 niet echt slecht waren, lopen te veel mensen het museum nog gewoon voorbij. Daarom heeft museum Boijmans een medewerker aangetrokken die voorbijgangers aan hun jasje moet trekken. Deze 'insmijter' maakt geen onderscheid en vindt geweld in sommige kwesties absoluut geoorloofd. Vol overgave wijdt hij zich aan zijn taak.

Video credits

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

Sander Burger (eindregie) 

Kuba Szutkowski (producent) 

Dragan Bakema (creatief producent) 

Edgar Kapp (productieleider) 

Jetse Batelaan (regie van rondleidingen) 

Wilfried de Jong (concept en interviews) 

Els Hoek (research en redactie) 

En vele anderen.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.