In aflevering 7 van Boijmans TV zit Mandy niet meer achter de schermen van de bewakingscamera's, maar bij de receptie - voor meer sociaal contact! - en weet gids Bregje haar groep van alles te vertellen over het museumgebouw.

Het museum ontstond in crisistijd maar bouwmeester Van der Steur en directeur Hannema waren op de toekomst gericht. Ze vonden hun voorbeeld in het nieuwe stadhuis van Stockholm; ontdekten proefondervindelijk de ideale lichtinval; pasten een antieke trap uit den Haag in de moderne Rotterdamse architectuur en verklaarden de tuinzaal van het museum tot rustgebied. In 1940 voorzag Hannema zelfs dat de Duitsers uit waren op de kunstcollectie en verborg deze deels in Limburg – deels achter een nog snel gebouwde blinde muur in de kelder. Maar de bouwers van het museum zullen niet hebben voorzien dat er ooit een groep wielrenners, onder aanvoering van Bregje, door het museum zou fietsen. Evenmin kunnen ze hebben geweten van de huidige klimaatverandering. Het oude afwateringssysteem is dan ook niet opgewassen tegen de moessonachtige buien die steeds vaker boven Rotterdam vallen.

Bij zo'n bui lopen de kelders vol en staat museumdirecteur Sjarel Ex beneden te dweilen. 'Alles went', zegt Ex tegen beveiliger Arie, die ook een handje helpt. Ondertussen maken zij zich zorgen over de kostbare Rotterdamse kunstcollectie die in de kelders staat opgeslagen.

Over Boijmans TV

Elke aflevering van Boijmans TV worden de drie personages gevolgd. De rondleider neemt elke aflevering een groep mensen mee door de vaste collectie. Telkens licht zij een ander bijzonder kunstwerk uit. De suppoost voert elke keer een gesprek met een kunstenaar om erachter te komen wat in het hoofd van deze kunstenaar speelt. De medewerker van de technische dienst stuit op allerhande spannende situaties, terwijl hij in de zalen van het museum een lamp vervangt of een plint vastzet.

Video credits

De televisieserie Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond, Popov film en RO Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en het Rotterdam Media Fonds.

Regie: Sander Burger en Jetse Batelaan.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.