BoijmansTV: Gered van het vuur

00:14:53 Museum Boijmans Van Beuningen
Aflevering 10 van Boijmans TV seizoen 2 staat in de ban van rook en vuur. Er hangt een scherpe brandlucht in het museum die blijkt te komen uit het gat van Cattelan. Arie ziet zich genoodzaakt af te dalen, maar hij heeft zijn blusapparaat gelukkig niet nodig.

De mensen die deze week in het museum worden rondgeleid hebben als 'groepskenmerk' dat ze allemaal zijn verbrand. Bregje neemt deze getekende groep mee naar het prentenkabinet, waar werken op papier worden bewaard - de meest kwetsbare uit de collectie - en ze praat met hen over een aantal meesterwerken die net als zijzelf uit het vuur zijn gered. Bestaat er zoiets als 'humor' in het uur van de dood?

De kunstenaar Jan Koen Lomans die daar aan een lasermachine staat, gaat namelijk uiterst voorzichtig te werk bij het maken van zijn smeltschilderijen.

Ondertussen (ver)leidt Mandy de brandweerman, die uit hoofde van zijn functie op het brandalarm is afgekomen, via slangen en blussers naar een tentoonstelling in opbouw: 'Over smaak valt te twisten'. Daar zal volgende week het zelfportret pronken dat ze ooit maakte met het kopieerapparaat in de bibliotheek. En als de brandweerman nu maar op haar wil stemmen, dan wint ze de aan de tentoonstelling verbonden wedstrijd vast ook!

Deze speciale aflevering van Boijmans TV is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting, met financiële steun van het Fonds Nuts Ohra.

Video credits

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

 

Sander Burger (eindregie) 

Kuba Szutkowski (producent) 

Dragan Bakema (creatief producent) 

Edgar Kapp (productieleider) 

Jetse Batelaan (regie van rondleidingen) 

Wilfried de Jong (concept en interviews) 

Els Hoek (research en redactie) 

En vele anderen.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.