In aflevering 4 van BoijmansTV neemt Goochel Club Rotterdam een bezoek aan het museum. Wie wist trouwens dat Ab, van de technische dienst, ook goede trucs kent?
Han van Meegeren

Han van Meegeren (1889-1947) was een Nederlandse kunstschilder die pas echt bekendheid verwierf door zijn vervalsingen van werken van Vermeer. De meest beroemde vervalsing is de EmmaĆ¼sgangers dat indertijd werd aangekocht door het museum Boijmans van Beuningen.

Meer over de kunstenaar

Een monument houdt de herinnering aan een gebeurtenis levend. Maar wat wordt er herdacht met het grote, met lelies bedekte monument in museum Boijmans? En wat doet een Duitse kunstenaar op 4 mei in Rotterdam? In het gesprek tussen beveiliger Arie en kunstenaar Anne Wenzel draait het om de emoties die door een monument worden opgeroepen. Of met een ritueel. Twee minuten stilte, alstublieft... Is dat nu echt of gebakken lucht? Tijdens het gesprek tussen Arie en Anne, maakt een gezelschap van de Goochel Club Rotterdam het museum onveilig. 

Rondleidster Bregtje slaagt er met moeite in om de mannen bij de les te houden. Totdat ze bij De Emmausgangers komen, het schilderij dat in 1937 door het museum werd verworven en toen door kunsthistorici werd beschouwd als het mooiste schilderij dat Johannes Vermeer ooit maakte. Pure illusie dus. Net als Han van Meegeren, de man die De Emmausgangers schilderde, weten goochelaars wat mensen willen en hoe illusie werkt. 

Over Boijmans TV

Elke aflevering van Boijmans TV worden de drie personages gevolgd. De rondleider neemt elke aflevering een groep mensen mee door de vaste collectie. Telkens licht zij een ander bijzonder kunstwerk uit. De suppoost voert elke keer een gesprek met een kunstenaar om erachter te komen wat in het hoofd van deze kunstenaar speelt. De medewerker van de technische dienst stuit op allerhande spannende situaties, terwijl hij in de zalen van het museum een lamp vervangt of een plint vastzet.

Video credits

De televisieserie Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond, Popov film en RO Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en het Rotterdam Media Fonds.

Regie: Sander Burger en Jetse Batelaan.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.