De groep kleuters die in aflevering 8 van Boijmans TV seizoen 2 door rondleidster Bregje worden meegenomen op een ontdekkingsreis door het museum, hebben haar geleerde woorden in elk geval niet nodig.

Kennis en ervaring gaan meestal hand in hand, alleen: niet bij kunst. Wie veel kennis over kunst heeft, wil immers nog wel eens verzuimen om het kunstwerk werkelijk te ervaren. En andersom is het bij een argeloze kijker soms meteen raak: met de ervaring komt het begrip in één keer binnen. De groep kleuters is blij (zó blij) dat hun neus van voren zit en tonen dit door er onbewust naar te grijpen als ze zien dat Salvador Dalí er bij de godin Venus een potje van heeft gemaakt.

Ook Arie is blij, want hij ontdekt Erik van Lieshout in het gat van Cattelan en kan dus eindelijk vragen wat de kunstenaar allemaal aan het doen is sinds de grote tentoonstelling van 2006. Van Lieshout vertelt waar hij goed in is en geeft aan geen strenge kunstenaar te zijn maar een sociale; bovendien kan hij nog verder doorgroeien. De vraag is echter wel of hij ooit het formaat zal halen van het echtpaar dat steeds wegkruipt voor de enthousiaste kleuters en Van Lieshouts 'Masturberend Meisje' zo aarzelend en bedeesd bewondert.

Video credits

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

Sander Burger (eindregie) 

Kuba Szutkowski (producent) 

Dragan Bakema (creatief producent) 

Edgar Kapp (productieleider) 

Jetse Batelaan (regie van rondleidingen) 

Wilfried de Jong (concept en interviews) 

Els Hoek (research en redactie) 

En vele anderen.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.