BoijmansTV: De toekomst van kunst

00:14:57 Museum Boijmans Van Beuningen
In aflevering 10 van Boijmans TV gaan de overgebleven kunstenaars van dit Rotterdamse kunstenaarscollectief hun orgeltje - teder symbool voor een snel en luisterrijk verleden - met bijl, hakmes en kettingzaag te lijf.

Grote schoonmaak voor een nieuw begin. Dat is de filosofie van de harde kern van Antistrot. Beveiliger Arie, op zoek naar zijn collega Mandy, begrijpt deze drang tot destructie niet.

Zo'n performance mag dan kunst zijn; hij trekt lang niet zo veel publiek als de oude schilderijen van Kees van Dongen. Maar, zo vertelt gids Bregje aan het gezelschap van kunstminnende dames dat zij door de overzichtstentoonstelling van deze Fransman uit Delfshaven leidt, ook Kees van Dongen sneed wel eens een schilderij aan stukken. Zijn filosofie? Zes schilderijen leveren meer op dan één schilderij.

En waar is Mandy? Als ze uiteindelijk - veel te laat! - achter de balie verschijnt, is Arie al lang op zijn post. Dan, tussen al die duizenden mensen die kaartjes voor 'De grote ogen van Kees van Dongen' kopen, ontmoet Mandy een andere man die haar hart raakt. Het is Marco, de vader van Jordi. Hij gaat in de toekomst ongetwijfeld vaker kijken naar kunst.

Over Boijmans TV

Elke aflevering van Boijmans TV worden de drie personages gevolgd. De rondleider neemt elke aflevering een groep mensen mee door de vaste collectie. Telkens licht zij een ander bijzonder kunstwerk uit. De suppoost voert elke keer een gesprek met een kunstenaar om erachter te komen wat in het hoofd van deze kunstenaar speelt. De medewerker van de technische dienst stuit op allerhande spannende situaties, terwijl hij in de zalen van het museum een lamp vervangt of een plint vastzet.

Video credits

De televisieserie Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond, Popov film en RO Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en het Rotterdam Media Fonds.

Regie: Sander Burger en Jetse Batelaan.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.